Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Interpretatie FDG PET-scan en wanneer soort carcinoom duidelijk

27 mei 2024 om 15.31
302 x gelezen

Goedemiddag,

Graag stel ik twee vragen aangaande onderzoek naar schildklierkanker. 

  1. Het is mij niet geheel duidelijk na welk onderzoek duidelijk wordt welk schildkliercarcinoom (eventueel) aanwezig is. Ik vermoed dat bij een cytologische punctie met als uitkomst Bethesda 3 of 4 niet kan worden vastgesteld of het om papillair, folliculair, medullair of anaplastisch gaat. Klopt dit?

    Zo ja, kan bij deze Bethesda-classificatie (3 en 4) pas na (gedeeltelijke) verwijdering van de schildklier door de patholoog worden vastgesteld of en om welk schildkliercarcinoom het gaat?

    Is bij een Bethesda 5 en 6 uitslag van een cytologische punctie al wel duidelijk wel schildkliercarcinoom het betreft?

    2. Mijn tweede vraag gaat over de interpretatie van FDG-PET scan. Ik krijg weinig duidelijkheid over hoe deze gegevens te interpreteren. Mij is bekend dat bij geen uptake in de schildkliercellen kwaadaardigheid met 95% zekerheid uitgesloten is. En dat wanneer er wel uptake is in de schildkliercellen en men overgaat tot operatief (gedeeltelijk) verwijderen er in 40% van de gevallen sprake is van kwaadaardigheid. 

    Maar vertelt de mate en de verdeling van uptake ons ook iets over dan wel goed-/kwaadaardigheid, een ontsteking, Hashimoto? Denk aan; verschil matig en intense uptake, focale versus diffuse uptake, heterogene uptake.

    Hoor graag van u, bij voorbaat dank!

    Vriendelijke groet,

    Joep

     

Antwoord

Beste Joep, 

Er is helaas iets niet goed gegaan. Ik was in de veronderstelling dat ik deze vraag had beantwoord maar ik zie geen antwoord meer staan :). Nogmaals dan: 

Antwoord op vraag 1) Dit klopt. Bij cytologische punctie krijg je een risico inschatting. Hoe hoger de bethesda, hoe groter de kans op kanker. Vanaf B3-B6 is dat respectievelijk 15-30-75-99%. Bij Bethesda 6 zijn we dus zo goed als zeker dat dit schildklierkanker is.  Voor folliculaire tumoren is het niet mogelijk om te zeggen of dit een folliculair adenoom is (goedaardig) of folliculair carcinoom (kwaadaardig). Hiervoor moet je inderdaad de gehele tumor verwijderen om het gedrag van de tumor te zien ten opzichte van de omgeving (kapsel doorbraak bijvoorbeeld). Je krijgt dan een Bethesda 4 uitslag, wat wil zeggen: folliculaire tumor. Beide kan dan. Alleen het compleet verwijderen van de nodus (histologie) geeft zekerheid omtrent de diagnose bij B1, B3, B4, en B5. 

Antwoord 2: Dit is niet goed te beantwoorden omdat de uptake een geleidende schaal is en niet zwart wit. De mate en verdeling zegt wel iets maar niet alles. Het is tenslotte slechts verhoogd verbruik van suiker (energie) ten opzichte van de omgeving.  Focale uptake is meer verdacht voor een tumor dan diffuse uptake in de gehele schildklier (= meer ontsteking). De verdenking op kanker zal echter per individu en per scan bepaalt moeten worden. Daarvoor zijn er gelukkig (regionale) multidisciplinaire overleggen waarin dit met elkaar (en met een nucleair geneeskundige) kan worden beoordeeld.

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - endocrinoloog UMC Utrecht.    

Laatst bewerkt: 14/06/2024 - 09:16

Beste Mark,

Hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen! Dit geeft mij meer duidelijkheid over de diagnostiek.

Vriendelijke groet,

Joep

Laatst bewerkt: 27/06/2024 - 14:36