Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
is het nodig om een operatie te doen bij verdenking van follicular neoplasia
Hallo,
Mijn partner komt uit Estland en ikzelf uit NLD. Mijn partner heeft in Estland een diagnose gesteld gekregen (verdenking van folliculaire neoplasma), met als conclusie dat haar gehele rechter kwab van de schildklier middels operatie verwijderd moet worden. Nu heb ik gelezen (in NLD informatie) dat het soms volstaat om slechts een kleiner deel van de schildklier te verwijderen (maar wellicht verkeerd begrepen). We zijn niet helemaal vertrouwd met de stand van de gezondheidszorg in Estland en willen graag zeker stellen dat er niet een overbodige of te rigoreuze ingreep wordt gedaan. Vandaar mijn vragen aan u.
Onder mijn vragen heb ik de gestelde diagnose vermeld (excuus voor het engels, maar wil voorkomen dat er in de vertalingen te veel informatie verloren gaat of verkeerd wordt beschreven, ik hoop dat dat oké is)
Concreet zijn de vragen als volgt:
1. is het op basis van de gestelde diagnose naar uw mening nodig om een operatie te ondergaan waarbij de gehele rechterkwab van de schildklier wordt verwijderd (of kan een kleiner deel ook volstaan, als dat überhaupt mogelijk is) ?
2. Is het, op basis van de gestelde diagnose, naar uw mening überhaupt nodig/raadzaam om een operatie te ondergaan?
3. Kunt u op basis van de diagnose een inschatting maken van de ernst van de situatie?
4. Kunt u een inschatting maken van de risico's (en de kans daarop) indien er helemaal niet wordt geopereerd?
diagnose:
Thyroid ultrasound. Right lobe 2.2x2.9x4.3cm, volume 12.5ml. Left lobe 2.1x2.4x4.2 cm, volume 10.0 ml. Seat 0.3 cm Total volume 23 ml Blood supply to the thyroid gland is normal. There are at least 2 nodules in the right lobe, the largest on the lateral one 1.7x1.1x1.8cm. The medial paratracheal has an analogous nodule 0.8x0.7x0.9cm. The nodules are echo poor, with an uneven structure, a small nodule 0.3 cm immediately medial to the lateral nodule, forming a larger conglomerate, a larger nodule with a limestone wall. The blood supply to the nodes is slightly more intense. The structure of the left lobe is uniform. PNB from lateral node of right lobe with 23 G needle, blood-mixed material obtained, fixed on 2 slides and 1 ml tube with 50% alcohol, sent to cytol. to the study. The procedure without immediate complications
Summary: A nodular thyroid gland of normal size. In the right lobe, the largest node TIRADS 4, other nodes TIRADS 3, from the largest node PNB. Compared to 2014. with examination, lateral node of the right lobe without significant dynamics, medial node added on the right.
Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden.
Bij voorbaat hartelijk dank!
Antwoord
Beste Sander,
Heel begrijpelijk dat je deze vragen stelt.
Zoals ik het begrijp: er is geprikt in een schildklier nodus rechts 1.7cm. Deze heeft classificatie TIRADS 4. (we prikken in TIRADS 4 vanaf 1.5cm, dus dit is juist). De uitslag is folliculaire neoplasie. Dit is vermoedelijk de bethesda 4 classificatie voor cytologie.
Mijn antwoorden:
1. er kan geen onderscheid gemaakt worden met een punctie tussen een folliculair adenoom (goedaardige knobbel) en folliculair carcinoom (kwaadaardige knobbel). De kans op kanker is 25-40%. Dat vinden we te veel om het af te wachten. De enige manier om dit zeker te weten is het verwijderen van deze knobbel. Dat gebeurt door de helft van de schildklier weg te halen. De rechter helft is maar 2.2 x 2.9 x 4cm dus heel veel ruimte om een deel te laten staan is er niet. dit moet de chirurg echter bepalen, dat hangt namelijk ook af van de precieze locatie van de nodus.
2. Ja, volgens de Nederlandse richtlijn moet er een diagnostische hemithyreoidectomie (verwijderen van schildklierhelft) plaatsvinden bij folliculaire neoplasie.
3. De kans op een goedaardige knobbel is gelukkig groter dan een kwaadaardige nodus. Er wordt niets gezegd over de lymfeklieren in de hals. Als die verder niet verdacht zijn, kan het dus zo zijn dat - mocht het toch kwaadaardig zijn - je partner direct voldoende is geholpen.
4. De kans op kanker is hierboven beschreven. Welk risico je precies bedoelt is mij niet duidelijk. Bij niet opereren heb je kans dat (indien het hier gaat om kanker) het groeit en uitzaait. In geval van het laatste zit je dan aan een grotere operatie en aanvullende jodiumtherapie vast.
Ik hoop je vragen zo voldoende te hebben beantwoord. Zo niet, hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet
Mark van Treijen - endocrinoloog UMC Utrecht
Beste Sander,
Een aanvullend bericht. Het was geen vraag maar is mogelijk wel van toepassing op je partner: Een prachtige Nederlandse studie, (de EFFECT studie, geinitieerd vanuit het Radboud UMC Nijmegen) heeft laten zien dat een FDG PET CT bij patienten met een dergelijke uitslag van punctie (folliculaire neoplasie) kan helpen in de keuze voor wel/geen operatie. Als de FDG PET scan negatief is (dat wil zeggen: geen activiteit), is de kans op een kwaadaardigheid klein (95% van de negatieve knobbels is goedaardig). Is de scan positief, dan zit je alsnog aan de operatie vast voor zekerheid.
Overleg dit eens met de behandelaar van je partner!
Met vriendelijke groet
Mark van Treijen