Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Ketogeen dieet bij schildklierkanker
In de medische vakliteratuur zijn verschillende onderzoeken te vinden over de toepassing van het ketogeen dieet als ondersteuning bij de behandeling van verschillende kankersoorten. Over het algemeen zijn de pre-klinische onderzoeksresultaten positief. Ook zijn er aanwijzingen dat dit dieet bij sommige soorten kanker niet werkt of misschien juist averechts.
Mijn vraag is tweeledig:
- zijn er aanwijzingen dat het ketogeen dieet bij folliculaire schilklierkanker ondersteunend helpt of juist niet?
- is er in Nederland of b.v. in Duitsland of Belgie een oncoloog te vinden die ervaring heeft met dit dieet?
Antwoord
Beste Arminicus,
Zo te zien heeft u zich al goed ingelezen in het onderwerp. Resultaten in studies met proefdieren bij verschillende vormen van kanker zijn heterogeen maar een aantal studies laten inderdaad positieve effecten zien (60-70%). Ik heb geen klinische studies kunnen vinden die het effect van een ketogeen dieet bij patienten met goed gedifferentieerde schildklierkanker onderzoeken. Verschillende reviews bevestigen dit gebrek.
Resultaten in studies die zijn verricht bij patienten met andere vormen van kanker zijn ook niet te extrapoleren naar schildklierkanker. De groei snelheid en therapie bij goed gedifferentieerde schildklierkanker verschilt sterkt met de vormen van kanker waarin vaak onderzoek gedaan wordt (bijv borstkanker, alvleesklierkanker, glioblastoom). Er is dus geen beschikbare informatie of het ketogeen dieet kan ondersteunen of juist niet in patienten met (folliculaire) schildklierkanker. Een potentieel gevaar van het ketogeen dieet bij goed gedifferentieerde schildklierkanker is vermagering (cachexie) als het dieet langdurig (jaren) zal worden gevolgd.
Om antwoord te geven op uw tweede vraag heb ik een rondvraag gedaan binnen ons centrum. Wij kennen geen endocrinoloog / oncoloog met ervaring met dit dieet.
Met vriendelijke groet,
Mark van Treijen
Internist-endocrinoloog UMC Utrecht
Beste dokter van Treijen,
Bedankt voor het uitzoeken! Omdat het principe achter het ketogeen dieet (Warburg effect) vrij algemeen lijkt te zijn, heb ik het toch 3 maanden gevolgd. Dit was voor mij niet erg moeilijk. De laatste uitslag van mijn thyreoglobuline was iets lager geworden terwijl het daarvoor wat leek te stijgen, ondanks I131 behandeling. Al met al voldoende reden voor mij om door te gaan met keto. Het is ook in verband gebracht met verschillende andere gezondheidsvoordelen. De vermagering voorkom ik door goed te eten en te sporten. Ik ben een paar kilo afgevallen maar mijn gewicht is nu weer stabiel op een uitstekende BMI. Verder test ik alle relevante bloedwaarden zelf regelmatig.
Vriendelijke groet,
Arminicus