Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

klachten

8 november 2024 om 09.38
40 x gelezen

Hallo,

Ik ben bijna 2 maand terug met ambulance naar het ziekenhuis gegaan. Die nacht had ik last van tinteling in rechter voet/been, tinteling in rechterkant van mond en een (voor mijn gevoel) dikke tong. Ambulancebroeders hebben onderzoeken gedaan, alles wat goed, maar neuroloog wilde mij zien, waardoor ik naar het ziekenhuis ben gegaan. Hier is een scan gemaakt. Ik mocht diezelfde dag weer naar huis en heb de volgende dag een mri gehad. De eerder genoemde klachten waren verdwenen, maar vanaf de dag erna had en heb ik last van een vreselijke vermoeidheid. Uiteindelijk is neurologisch alles uitgesloten. Wel hadden ze een cyste gezien op mijn rechterschildklier. Dit is inmiddels verder onderzoekt (echo en punctie) en daar is de uitslag van bekend. Papillaire schildkliercarcinoom. Bethesda klasse 5, BRAF keuring positief. Samenstelling: veel (follikel-)epitheel, kernaspect is kernvacuolen en bij andere celpopulaties staat macrofagen/histiocyten, (hemo-) siderofagen en meerkernige reuscellen. Geen colloid en bij achtergrond staat kalkfragmentjes. 
Op gesprek geweest bij arts, operatie volgt. Rechterschildklier wordt weggehaald, waarschijnlijk geen nabehandeling. Er zit geen spoed achter, dus kom op wachtlijst voor operatie. Ik heb arts gevraagd of daar mijn klachten, waarvan de voornaamste de vermoeidheid is, vandaan kan komen. Volgens hem heeft dat geen relatie tot elkaar. Klopt dit? De verhalen hierover verschillen namelijk nogal. Daarnaast heb ik ook een heel aantal klachten die op de lijst staan bij te trage schildklier en te snelle schildklier (prikkelbaar, emotioneel labiel, concentratie- en  geheugenverlies, geïrriteerdheid, gevoel van uitputting, kortademigheid, traagheid in denken en handelen, dan weer heel warm, dan weer heel koud. Mijn bloed is getest en de TSH en de vrije T4 waardes zijn goed. Ook in de lijst met klachten bij teveel of te weinig bijschildklierhormoon staan overlappingen met mijn klachten. Kan het zijn dat dit ook bij mij aan de hand is? Dan moet dat gemeten worden in het bloed lees ik. Maar wat moet dan de waarde zijn? Is dit iets om verder te onderzoeken? 

Daarnaast vraag ik mij af of ik hiervoor naar een specialistisch ziekenhuis moet in plaats van het ziekenhuis bij mij in de buurt. Waar doe ik verstandig aan? Ik wil dit graag uitgezocht hebben, voordat ik daadwerkelijk een oproep voor de operatie krijg. 

Alvast bedankt voor het lezen en ik hoor graag. 

 

Antwoord

Beste NN86, 

Veel mensen herkennen zich in de klachten van te snel of te traag werkend schildklierhormoon. Dat komt omdat deze klachten niet specifiek zijn voor de schildklier, ze komen in het algemeen veel voor.  Vermoeidheid is bijvoorbeeld een klacht die van heel veel verschillende aandoeningen of psychosociale factoren (bijv stress of angst) een gevolg kan zijn en daarom is het heel lastig om dit te scharen bij een specifiek ziektebeeld. 

De bepaling TSH is heel betrouwbaar. Indien deze binnen de normaalwaarden valt, komen de klachten niet door een ontregelde functie van de schildklier. Een second opinion in een specialistisch ziekenhuis verandert hier niets aan en is in dit geval niet zinvol en werkt onnodig vertragend. 

Mijn advies zou zijn om de operatie af te wachten en je behandelend arts te vragen of er nog iets anders kan spelen. 

Veel sterkte!

Team UMC Utrecht.  

Laatst bewerkt: 12/11/2024 - 15:19