Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Nodus schildklier

2 oktober 2024 om 09.45
124 x gelezen

Begin 2021 ontdekte ik een flinke knobbel in mijn hals. Dit bleek een solide gladbegrensde nodus van 2,6 cm in de r schilklierkwab te zijn. Thirads 3 en de punctie was goed. Ik las later in het verslag celarm, beperkt beoordeelbaar maar wel benigne uitslag. 
Na half jaar terug voor controle, nodus niet gegroeid dus geen vervolg. 

Nu laat ik zelf elk jaar een echo maken (via de huisarts)omdat ik wel het idee had dat het groeit, ik voel de nodus goed bij liggen en  het geeft een drukkend/strak gevoel en voel hem ook bij slikken. De nodus is afgelopen jaar gegroeid van 3,5 naar 3,9 cm. sinds 2022 ook een kleine van toen 6 mm meer cysteuze  aspect. Ik moet de uitslag nog overleggen met huisarts. Heb niet het idee dat hij er veel vanaf weet. RFA behandeling kent hij niet, zou dit een optie zijn? Of kan ik beter terug naar internist gaan?  Ik maak me toch best wel zorgen omdat het elk jaar zo’n 3/4 mm groeit is dit normaal bij een goedaardige nodus? En de punctie is maar beperkt beoordeelbaar, moet dit dan niet over? Ik ben 39 jaar. 

Antwoord

Beste Bo85,

Ook goedaardige knobbels kunnen groeien. Groei van een nodus voorspelt niet of de nodus goed of niet goed is. Verandering van morfologie is wel een ongunstig teken. Dus als de TIRADS score verandert (hoger wordt), dan is dit een indicatie voor een punctie. 

Of RFA mogelijk is, hangt af van de grootte en aspect van het cysteuze deel van de nodus. Dat kan ik helaas niet zeggen. Als je RFA overweegt, prikken wij vaak wel opnieuw in de nodus, om ons ervan te verzekeren dat de nodus nog altijd goedaardig is. Dit is echter lokaal protocol en kan wisselen per ziekenhuis. 

Een bethesda 2 (goedaardig) mag alleen worden afgegeven als er voldoende cellen zijn. Als het beperkt was maar wel bethesda 2, dan is het dus wel voldoende geweest. Als het te weinig is, dan is er een bethesda 1 uitslag en moet het opnieuw.  

Als de groei onrust geeft, kan je altijd er opnieuw in laten prikken voor meer zekerheid. 

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 14/10/2024 - 13:33

Hartelijk dank voor uw antwoord. Wat fijn dat jullie dit doen, k waarder het erg!

Nog een laatste vraag(vragen) want ik twijfel enorm. Ben bang dat als ik voor RFA ga (als dit mogelijk is) dat ik schildklierproblemen krijg of andere klachten van een hese stem bijvoorbeeld. Al moet ik toegeven dat ik nu ook best een vervelend gevoel ervaar van druk op de luchtpijp en bij draaien van de hals/liggen. Het groeit al een aantal jaar, hoe groot laat je zo’n nodus worden, wanneer kan ik hem beter laten behandelen?  Ik las tot 5 cm is een RFA behandeling mogelijk, ik zit nu al bijna aan 4 cm. En moet ik via mijn huisarts een verwijzing vragen? Hij kent RFA niet en vond het volgens mij maar n vaag iets. In welke ziekenhuizen doen ze dit? 

Laatst bewerkt: 15/10/2024 - 22:22

Beste B085, 

Er is internationaal niet een duidelijk afkappunt of maximale grootte van de nodus. Hoe groter de knobbel is, hoe kleiner de kans dat het in 1x lukt en ook hoe kleiner de kans dat het voldoende verlichting geeft. Maar je kan het eventueel meerdere keren achter elkaar doen. Het afkappunt voor voldoende effect in 1 sessie ligt vaak tussen de 20 en 30 ml (dit is het volume van de knobbel). Je hebt inderdaad een verwijzing nodig. 

RFA is een geaccepteerde behandeling voor goedaardige schildklierknobbels. Ik weet alleen voor onze eigen regio (midden Nederland) de ziekenhuizen waar RFA wordt aangeboden. Dit zijn het Meander medisch centrum, St. Antonius ziekenhuis en UMC Utrecht. Voor de andere regio's weet ik dit niet, maar in elke regio zijn één of meerdere ziekenhuizen die dit aanbieden. 

Succes!!

Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 25/10/2024 - 09:18

Hartelijk dank voor uw antwoorden! Ik kan hier wel verder mee en ga de huisarts vragen voor een verwijzing. Zou toch wel een RFA behandeling willen, gezien de groei zullen de klachten alleen maar toenemen vrees ik.

Laatst bewerkt: 27/10/2024 - 00:14