Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Non Hodgkin Lymfoom of schildklierkanker
Ik stel mijn vraag hier omdat er geen kopje lymfeklierkanker is.
Sinds 2016 heb ik een halve schildklier en slik dagelijks Euthyrox 112 mg. Nu zitten er op de overgebleven linkerhelft 2 nodi respectievelijk 9 en 7 mm. Sinds augustus 2020 weet ik dat ik lymfklierkanker stadium 3 heb (lies, buik, nek en hals).
Bij de de PET-scan lichtte o.a. ook de schildklier op. Uit verder onderzoek is al gebleken dat het geen ontsteking betreft. De arts geeft aan geen punctie te doen van de schildklier vanwege het feit dat deze zo klein is en er dan meer wordt beschadigd.
Ik vraag me nu af of dit dan ook Non-Hodgkin lymfoom is of kan het eventueel schildklierkanker zijn. Helaas kan ik het antwoord op mijn vraag nergens vinden.
Antwoord
Goedemorgen,
Uw vraag is hier goed neergezet. Wat vervelend dat er nog meer onzekerheid op u afkomt in toch al moeilijke tijden met non-hodgkin lymfoom.
Het is een beetje lastig uw vraag te beantwoorden omdat mij niet helemaal duidelijk wordt wat er precies oplicht in de schildklier. Als de 2 beschreven nodi oplichten op de scan in de schildklier, dan is er een kans dat (een) van deze knobbels schildklierkanker is. Deze kans is ongeveer 33%. De kans is dus groter dat het géén kanker betreft. We besluiten er in te prikken als deze knobbels groter dan een centimeter zijn. Niet alleen is de diagnostiek lastiger in milimeter grote afwijkingen, ook blijkt dat - mocht het inderdaad toch kanker zijn - het overgrote merendeel van deze microtumoren niet of nauwelijks groeien (<10%) over de jaren. We adviseren dan wel vervolgcontroles met echo om eventuele groei of kwaadaardig gedrag tijdig te detecteren en zo nodig hiernaar te handelen. Het lymfoom als oorzaak van de oplichting is onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk. Soms zien we lymfeklieren direct naast of in de schildklier zitten. Omdat andere lymfeklieren in uw hals zijn aangedaan, kan het hier ook een lymfeklier betreffen die bij de schildklier zit. De schildkliercellen zelf zijn dan nog normaal. Het betreft dan dus een lymfeklier die oplicht.
Mocht toch iets anders oplichten dan de knobbeltjes of een lymfeklier, dan is het lastig uw vraag te beantwoorden. Hiervoor heb je de beelden nodig.
Mocht u nog vragen hebben, stel ze gerust
Met vriendelijke groet
Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMCU
Dank voor uw reactie.
De hematoloog heeft naar aanleiding van bovenstaande vraag al besloten om halfjaarlijks een echo te laten maken ter controle. In mei is de volgende. Ik ben erg benieuwd of de nodi in de afgelopen periode gegroeid zijn. Ik wacht af. Het was vooral de vraag waar ik mee zat en waar ik niets over kon vinden. De informatie was of schildklierkanker of non Hodgkin. Nergens een overlap of dat beiden kon :-)
Heel begrijpelijk. Succes en sterkte voor de toekomst!