Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
rechterkant bleken de calcificaties kwaadaardig te zijn deze in 2018 laten verwijderen punctie was alles goed. rechter kant ook calcificaties. bij borst bleken de calcificaties ook niet goed te zijn. nu dilemma rechterkant arts laat het aan mij over
ik zit nu zo in onzekerheid. linkerkant zou niet kwaadaardig zijn maar bij toeval toch ondekt. borst zou goed zijn maar bij punctie toch voorstadium. beide calcificaties. rechterkant schildklier ook calcificaties nu weet e arts het niet meer en kan hij nu niet zeggen of het goed of fout is dus wordt het aan mij overgelaten.(punctie op calcificaties zou niet gaan in de schildklier) . maar ik vind dit wel een hele moeilijke keuze had gehoopt dat de arts mij hierin kan ondersteunen ipv schrijven dat ik dan maar naar een psycholoog moet omdat ik het niet meer vertrouw. het is nu 2x gebleken dat het anders is als verwacht maar wat nu?morgen middag beld de endo met de vraag wat ik wil... ik weet het echt niet.
update, arts heeft gebeld volgens mijn dna is de kans klein dat ik schildklier kanker heb.maar dit heb ik toch aan de linkerkant anders ondervonden. hij denkt dat het volstaat met 2x per jaar een echo of ik moet willen dat de rechterkant ook verweiderd wordt. door uitslag van de dna acht hij nu de kans dat het geen kanker is maar na het gesprek over de calcificaties die in de borst niet goed waren achte hij het 50/50. dna sluit niet uit dat het wel goed is klinische genetica kon mij hierin niet geruststellen. ik moet nu gaan overwegen wat ik wil en nogmaals ik weet het niet. mijn vraag zou daarom ook zijn of een seconde opinie nut heeft ik hoop zo gehoord te worden. volgens de arts kan je hieraan niet dood gaan en zijn ze er altijd op tijd bij.
Antwoord
Beste Karin,
Wat vervelend dat je je zo zorgen maakt.
Allereerst; een second opinion is natuurlijk mogelijk. Er zal dan vaak opnieuw een echo gemaakt worden van de schildklier en beoordeeld worden of er aanvullend onderzoek nodig is. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je behandelaar of je huisarts.
Ten tweede: calcificaties in de schildklier betekent niet dat het slecht is. Het risico op kanker is wel iets verhoogd als deze calcificaties in een knobbel zitten maar hoeveel hoger dit risico is, hangt van nog veel meer dingen af. Daarnaast heb je ook verschillende soorten calcificaties die ook verschillende risico's hebben. Indien de calcificaties in een knobbel zitten, proberen we wel een keer te puncteren indien de knobbel groter is dan 1 cm. Ook dit geeft weer enkel een risico score op kanker maar dit kan je wel helpen om een verder besluit te nemen.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.
Veel succes
Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMC Utrecht
hoi mark
Bedankt voor je reaktie.
Ik heb even de uitslag van mijn laatste echo erbij gevoegd.
Beste Karin,
De echo uitslag kan ik niet zien. Het is ook lastig om dit te beoordelen via deze site. Ik zou je willen adviseren om dit een-op-een te bespreken met je behandelaar of bij een second opinion.
Succes!