Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Schildklierkanker; halve of hele schildklier eruit?

Beste, 

Vorige week heeft mijn vader (60 jaar) de diagnose papillaire schildklierkanker gekregen. Aan de linkervoorkant en deels in het midden van de schildklier zit een tumor van 2.4 cm (papillair, biopt met bethesda klasse 6) en aan de rechterkant een kleine nodus van 0.4 cm (onbekend wat dit is). 

De behandelend arts stelt voor om in eerste instantie de helft van de schildklier te verwijderen, omdat dit de nieuwe richtlijnen zijn die sinds deze maand gehanteerd worden. Na de operatie zou de halve schildklier (en dus nodus) jaarlijks gemonitord worden d.m.v. echo's. Daarnaast gaf hij aan dat het wel aan de patiënt zelf is en dat hij er ook voor kan kiezen om toch de hele schildklier te laten verwijderen. 

Natuurlijk vertrouwen wij het oordeel van de endocrinoloog. Echter vinden we het wel een lastige keuze om te maken, omdat we dan in feite (potentieel) kanker laten zitten. Wat is uw aanbeveling in deze? Zeker gezien het feit dat het protocol pas deze maand in werking treedt en geen rekening houdt met een eventuele uitzaaiing in de andere kant van de schildklier. Hoe groot is de kans dat dit ook kanker is? En als die kans groot is, is dit dan altijd hetzelfde type (dus papillair)? Of kan dit ook anaplastisch zijn of worden?

Alvast veel dank voor uw reactie. 

Shelly

Antwoord

Beste Shelly, 

Ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt. Enige geruststelling - hoewel de richtlijn pas net is verschenen, is het beleid om een halve schildklier weg te halen al jaren geimplementeerd in verschillende ziekenhuizen. Wij hebben hier dan ook al zeer ruime ervaring mee. Het is niet iets nieuws en wordt in de Verenigde Staten als sinds 2015 aanbevolen. 

De kans op schildklierkanker in de andere schildklierkwab varieert sterk per onderzoek, maar ligt gemiddeld rond de 20-25%. Aanwijzingen voor een kwaadaardige knobbel aan de andere zijde zijn: Ook meerdere knobbels aan de kant waar de kanker zit, knobbel aan de andere kant van meer dan 1 centimeter of aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren. Hoewel dit allemaal niet aanwezig lijkt te zijn bij je vader, is er nog altijd een klein risico op kanker aan de andere kant. Deze kans is vele malen kleiner dan de kans op een goedaardige knobbel. 

Wij zouden daarom ook adviseren om alleen de helft weg te halen. Het voordeel is dat je vaak de functie van de schildklier nog behoudt. Ook is de kans op complicaties bij het verwijderen van een halve schildklier duidelijk minder dan bij het verwijderen van een hele schildklier. 

Mocht het zo zijn dat het toch nog schildklierkanker is, dan is het vervolgen van een tumor < 1 cm niet slechter dan direct opereren. Het betreft dan inderdaad ook papillair schildklierkanker. Internationaal en ook in de nieuwe Nederlandse richtlijn is het vervolgen van tumoren < 1 centimeter een optie. Je gaat alsnog over tot een operatie van de andere helft bij veranderingen zoals groei.  

 Ik hoop je vragen zo voldoende te hebben beantwoord 

Met vriendelijke groet, 

Mark van Treijen 

Laatst bewerkt: 14/10/2024 - 14:13