Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

schildkliernoduli

7 april 2021 om 14.21
4482 x gelezen

Beste heer, ik heb sinds half februari last van een rare benauwdheid. Ik sloeg er niet zo veel acht op totdat ik na het voelen van een knobbeltje in mijn borst in een achtbaan terechtkwam. Het bleek borstkanker te zijn. Goed te behandelen, niet uitgezaaid. Toch besprak ik de benauwdheid met mijn huisarts. Hij voelde een knobbel op mijn schildklier en verwees me voor een hals-echo. Daaruit bleek dat ik meerdere noduli in de schildklier heb. Een kleine nodus van max 7 mm rechts heeft mogelijk calcificatie waardoor classificatie TI-Rads 5 waarbij het advies is follow up na 9 maanden. Er is ook een nodus die deels cysteus is met waarschijnlijk comet tail artefacten van 1,3 cm (TI-RADS3)Een nodus links is 1.4 cm is TI-RADS 4 en daar is een punctie van genomen. Dat punctaat blijkt acellulair en onvoldoende beoordeelbaar door onvoldoende follikelptheel.

Wat ik me afvraag is wat ik nu het beste kan doen? Ik heb veel last van de knobbel (ik weet niet welke) in mijn hals. Hij drukt tegen mijn luchtpijp en sinds vandaag ben ik ook hees. Ik heb het idee dat de knobbel vrij snel gekomen is want eerder dan de huisarts was hij mij niet opgevallen terwijl ik hem nu goed zie. Ik heb ook het idee dat de knobbel groeit want ik krijg er steeds meer last van.

Tot slot vraag ik me ook af of e.e.a. met elkaar te maken kan hebben. Op de mammapoli zeggen ze van niet, maar ik heb het idee dat ze niet naar het hele plaatje van klachten kijken. Ik heb namelijk ook nog rare knobbels op mijn bovenbenen.

 

groetjes Pauwke

Antwoord

Beste Pauwke, 

Dit is een hele lastige klacht. Uw vragen zijn ook lastig te beantwoorden zonder precies te weten waar de knobbels zitten. 

In het algemeen geldt dat voor mechanische klachten (klachten zoals slikklachten, of druk op de luchtpijp) een behandeling kan worden overwogen, zoals een operatie. Je wilt hierbij dan wel vrij zeker zijn dat de klachten worden veroorzaakt door het probleem in de schildklier. Daarnaast geldt dat er een relatie is tussen deze mechanische klachten en schildklierknobbels; hoe groter de knobbel, hoe vaker mensen er last van hebben. Kleinere knobbels van 1mm - 2 cm geven over het algemeen weinig klachten, maar het is niet onmogelijk.  Andere oorzaken van slikklachten (globusklachten) of benauwd gevoel kunnen bijvoorbeeld een verhoogde spierspanning in de nek zijn of angst zijn. Dit zijn oorzaken die je niet makkelijk kan aantonen of uitsluiten. Dit illustreert hoe lastig het probleem is en daarom kan de tijd soms een goed diagnosticum zijn. Als de klachten duidelijk toenemen en ook heesheid bestaat, wordt vaak naar de KNO-arts verwezen. Die kan 'van binnenuit' beoordelen of de stemband goed werkt en helpen te beoordelen of de druk op de luchtpijp door de knobbel komt. 

Snelle groei van knobbels is zeldzaam. Mocht u dit ervaren, kan een echo worden vervroegd om veranderingen te objectiveren. Indien de snelle groei bevestigd wordt, dient er een nieuwe punctie te volgen. 

Ten aanzien van de relatie met elkaar. Dit is nu niet te zeggen zoals er geen diagnose is van de schildklierknobbel en knobbels op uw benen. De huisarts is hier vaak het eerste aanspreekpunt om u verder te helpen. 

Ik wens u veel succes

Mark van Treijen  internist endocrinoloog  

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Bedankt voor uw antwoord. Ik krijg een nieuwe punctie. Ondertussen probeer ik geduld te hebben. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46