Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Tirads 5 nodus 4,4 cm rechts en punctie
Beste dokter,
Ik schrijf u met betrekking tot mijn recente diagnose van een tumor in mijn schildklier. Sinds september is er een nodus van 4,4 cm ontdekt, met een TIRADS 5 score. De punctie heeft nog niet voldoende duidelijkheid gegeven; de uitslag was een celrijke punctie met veel Hurthlecellen, enige anisokaryose, en wat grover chromatine. De conclusie was een Hurthloïde laesie van onzekere betekenis, Bethesda 3.
Ik heb een aantal vragen en zou graag uw advies willen inwinnen:
1. Is het mogelijk om een second opinion aan te vragen bij het UMC of LUMC, zodat het huidige materiaal op DNA-niveau kan worden onderzocht? Mijn overweging is dat als de tumor kwaadaardig blijkt te zijn, ik liever in één keer de hele schildklier laat verwijderen, om zo een tweede operatie te voorkomen. Zo ja, welk ziekenhuis adviseert u en om welke reden?
2. Ik heb gelezen dat het UMC opereert met behulp van een robot, terwijl andere ziekenhuizen dat niet doen. Kunt u de voor- en nadelen van een dergelijke robot-geassisteerde operatie voor mij toelichten?
3. In welk ziekenhuis kan ik mij het beste verder laten adviseren en behandelen? De afstand is voor mij geen bezwaar, dus ik ben bereid te reizen naar de locatie die het meest geschikt is voor mijn situatie.
Tot slot heb ik ergens gelezen dat Hurthlecelkanker in één keer goed verwijderd moet worden om te voorkomen dat het chronisch wordt. Kunt u hier meer over vertellen?
Ik waardeer uw tijd en expertise enorm en kijk uit naar uw advies.
Met vriendelijke groet,
Melanie
Antwoord
Beste Melanie,
Ik probeer hieronder antwoord te geven op je vragen.
Een second opinion is altijd mogelijk. Je kan dit het beste doen in een expertise centrum. De lijst van expertise centra kan je vinden via: https://schildklier.nl/schildklieraandoeningen/schildklierkanker/zieken…;
Het verkregen materiaal kan dan ook opnieuw worden onderzocht door een (ervaren) patholoog. Dat kan absoluut zinvol zijn. DNA diagnostiek doen we soms als we daar indicatie voor zien. Afwezigheid van DNA veranderingen zeggen helaas niet dat het dan goedaardig is, dus het is niet de heilige graal. Echter, bij een bethesda 3 uitslag die jij hebt, is er vaak na 6-12 weken een nieuwe punctie. Hier kan je alweer een stuk wijzer van worden. Je kan overwegen om eerst deze vervolgstap af te wachten.
2. Het voornaamste voordeel van een robot operatie is dat je geen litteken hebt. Het is dus vooral cosmetisch. Je kan hier meer informatie lezen en verdere links vinden: https://schildklier.nl/wp-content/uploads/2020/01/2012_11-Dr.-Menno-Vri…;
3. zie 1.
4. Dit geldt voor alle vormen van kanker. Als je alles kan verwijderen, voorkom je dat het zich verder verspreid in het lichaam. Bij schildklierkanker is het zeldzaam, maar soms verspreidt kanker zich dusdanig dat het niet meer operatief te verwijderen is. Dit wil je voor zijn.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!
Met vriendelijke groet
Mark van Treijen - endocrinoloog UMC Utrecht