Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wel of niet opereren?

Vorige zomer ontdekte ik een verdikking in mijn hals. Ik deed dit af als een spierverdikking en besteedde er verder geen aandacht aan. In december bracht ik een bezoek aan de huisarts en zij stuurde mij door voor een echo. Uitslag: In de schildklier multipele foci. Een grote solide nodus in de rechterschildklierkwab met een afmeting van 3 x 4 cm, TIRADS classificatie 4.

Hierna volgde een echogestuurde punctie. Diagnose: Bethesda klasse 4: folliculaire neoplasie
Hürthleceltype: ja

Ik wacht nu op een oproep voor een diagnostische operatie, waarbij de helft van mijn schildklier zal worden verwijderd.

Nu de operatie dichterbij komt, slaat de twijfel toe. Moet ik dit wel doen?

Ik voel mij goed, heb geen klachten en voor zover ik kan zien is de nodus niet gegroeid sinds vorige zomer. Hoe zal ik mij voelen na de operatie? Moet ik medicijnen gaan slikken?

Wat gebeurt er als ik niks doe? Of als ik voorlopig niks doe?

Ik lees in uw antwoord op eerdere vragen dat de kans dat de nodus goedaardig is het grootst is, dus wat haal je dan overhoop?

Zelfs als dat niet het geval is, hoe snel groeit zo'n tumor dan? Ik ben 74 jaar en stel kwaliteit van leven boven kwantiteit.

Kan ik onder controle blijven en in een later stadium alsnog beslissen over wel of niet opereren?

Hoe kijkt u hier tegenaan?
 

Antwoord

Beste Blinker,

 

U stelt een paar hele terechte vragen. 

Helaas is in u geval het niet mogelijk om met een andere test meer zekerheid te krijgen (zoals een PET CT scan). De enige manier om dus meer zekerheid te krijgen, is een operatie. Groei binnen het afgelopen jaar biedt onvoldoende onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumor. Dit helpt dus helaas niet.

De kans op een kwaadaardigheid ligt rond de 30%. Nu is het inderdaad zo dat de kans op een goede uitslag dus groter is dan de kans op een slechte uitslag. Het verschilt per persoon of dit een aanvaardbaar risico is. De meeste mensen vinden dit niet een aanvaardbaar risico. U stelt terecht dat hier tegenover staat dat er risico's zijn op een significante mindere kwaliteit van leven. Dit risico is er, echter is dit risico klein (stuk kleiner dan 30%), zeker in handen van een ervaren chirurg. Er bestaat een kans dat de u schildkliertabletten moet slikken (wat bij de meeste mensen niet leidt tot significant verminderde kwaliteit van leven) en er is een risico op complicaties van enkele procenten.

Als ik uw risico bekijk, met de grootte van de tumor (de grootte van de tumor correleert met het risico op uitzaaiingen) zou mijn eerste advies ook zijn om u te opereren. Afwachten kan ook als u dat wenst, maar mocht er dan in de toekomst uitzaaiingen worden gezien op een controle echo, dan is de operatie veel groter (hele schildklier + klierdissectie in de hals) en dientengevolge ook de kans op complicaties en risico op verminderd kwaliteit van leven. 

Ik besef me dat de nuances zo niet goed overgebracht kunnen worden. Bij aanhoudende twijfel kunt u altijd om een second opinion vragen in een expertise centrum. 

Met vriendelijke groet 

Team UMC Utrecht  

Laatst bewerkt: 26/03/2023 - 23:16