Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Wel of niet selectieve halsklierdissectie?

21 maart 2021 om 12.20
628 x gelezen

Voor een preoperatief  via echo en punctie aangetoonde metastase in een lymfeklier in hals groter dan 1 cm (in geval van papillair schildkliercarcinoom) is het advies om deze chirurgisch via selectieve halsklierdissectie te verwijderen, gelijktijdig met het verwijderen van de gehele schildklier. Gezien de risico’s van deze selectieve halsklierdissectie en de mogelijke blijvende restklachten voor de patiënt kan ik me voorstellen dat bij het preoperatief aantonen van slechts 1 metastase groter dan 1 cm soms gekozen wordt voor een afwachtend beleid: wel het verwijderen van de schildklier maar niet het verwijderen van de lymfeklieren in het betreffende gebied. Gevolgd door de RAJ behandeling. Wordt deze keuze wel eens gemaakt en zo ja: heeft u hier ervaring mee hoe het verdere verloop van de metastase is? Kan de RAJ behandeling een metastase in een lymfeklier van bijvoorbeeld 1 bij 2 cm vernietigen of is dit onmogelijk? Of gaat het ten koste van de inwerking van de RAJ behandeling op het hele gebied van de verwijderde schildklier?

Antwoord

Beste Joke,

Dit is een goede vraag waarbij veel overwegingen kunnen meespelen. Het korte antwoord is: Een afwachtend beleid bij een bewezen metastase groter dan een centimeter zal niet worden geadviseerd. Het verwijderen van de bewezen uitzaaiing in de klier is ook conform internationale richtlijnen. Chirurgie is nog altijd de hoeksteen van de behandeling in het door u geschetste verhaal en de kans op blijvende restenklachten in ervaren handen is klein ter vergelijking met een totale schildklierverwijdering alleen. Met chirurgie en nadien jodiumtherapie, kan genezing worden bereikt in de bovenstaande vraag. Als een klier van 1x2cm blijft zitten is dit maar zeer de vraag. Er zal dan mogelijk ook een hogere dosering jodium nodig zijn (hetgeen ook restklachten kan geven) en er bestaat een hoger risico op chirurgisch ingrijpen op latere leeftijd.  Daarnaast kan het inderdaad zijn dat de hoge opname in de klier voorkomt dat andere kleinere klieren of restweefsel volledig worden vernietigd. 

Ik heb dus geen ervaring met het bewust laten zitten van een grotere uitzaaiing. 

Over de prognostische waarde (hoe lang u leeft met ziekte - de overleving) van een halsklier uitzaaiing en halsklier dissecties zijn boeken vol geschreven en dit is nu ook niet te schetsen. Hiervoor spelen vele factoren een rol zoals de ervaring van de chirurg, de lokatie van de halsklier (lvl II-V versus lvl VI), of er verdenking is op extra-nodale groei, (sub)type schildklierkanker, leeftijd patient etc. etc.  Dit kan mogelijk wat twijfel opwekken bij u

Echter, geldt voor bewezen uitzaaiingen groter dan een centimeter dat dit in veruit de meeste scenario's gepaard gaat met een slechtere prognose. Het advies blijft daarom om de klier te verwijderen.

Met vriendelijke groet

Mark van Treijen - internist endocrinoloog UMCU

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46