Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Welk advies geeft u uw patiënten betreft het dagelijkse leven na de diagnose en operaties en behandelingen?

Specifiek vraag ik u dit betreft:
- voeding
- beweging
- dagelijks leven in de zin van hoe verder na alle tumult.

Hoe ga je hierna verder, geestelijk ook.
Schildklierkanker word vaak pretkanker genoemd of dergelijke termen, vergis je alleen niet in de gevolgen wat het geestelijk en lichamelijk met je doet.

Hoe ga je daarmee verder, welk advies geeft u aan mensen die dagelijks de gevolgen ervaren van zich zwanger, ongesteld en in de overgang voelen dagelijks. Hun hormonen en emoties spelen met hun een spel.

Antwoord

Beste Deianeira, 

Dit is een hele lastig vraag om te beantwoorden omdat er geen  eenvoudig advies is. Adviezen voor het leven na de operatie wisselen sterk per patient omdat ook de klachten en de kwaliteit van iemands leven sterk uiteenlopen. 

Laat ik beginnen met de term pretkanker. Dit is natuurlijk niet op zijn plaats. Hoewel de prognose bij de meest vormen van schildklierkanker gelukkig veel beter is dan andere vormen van kanker: het blijft kanker.. Onzekerheid, angst, meerdere behandelingen/ingrepen etc wordt net zo goed ook ervaren bij schildklierkanker! 

Onderzoek heeft laten zien dat de kwaliteit van leven van patienten met schildklierkanker duidelijk verminderd is na de diagnose en operatie in het meerendeel van de patienten (tot wel 75%). Dit is gelijk of zelfs erger ten opzichte van andere vormen van kanker. Er  is hier helaas niet maar 1 reden voor aan te wijzen. Zoals je zelf al schrijft spelen lichamelijke (bijv wisselingen in schildklierhormoon, laag energie) geestelijke, sociale en emotionele factoren een rol.

Terug naar je vraag: het advies is dus ook heel breed: Algemene adviezen zoals gezond eten en voldoende lichaamsbeweging / sporten (zo nodig opbouwen middels revalidatie of fysio) helpen bij het herstel van het lichaam, meer energie en vaak ook psychisch beter in je vel. Daarbij adviseren we je ook om open te praten met familie, vrienden en/of professionals over de heftige gebeurtenissen rondom diagnose, behandeling en vervolg.  Spreek je onzekerheden uit en bespreek lichamelijke klachten. Probeer met je behandelaar een optimale instelling te bereiken van het schildklierhormoon. Verder zullen adviezen  specifieker op de persoon gegeven moeten worden. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde.  

Ik wens je nog veel sterkte.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46