Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
chemotabletten en intiem zijn
Mijn vriend heeft uitgezaaide darmkanker en een levensverlengende behandeling met chemotabletten (2 weken slikken, 1 week rust). Ik lees en hoor tegenstrijdige berichten. Hoe schadelijk zijn deze tabletten (doordat ze bijvoorbeeld op de aanrecht liggen (waar ook eten op wordt klaargemaakt)? Hoe voorzichtig moeten we zijn met de wc (er is maar 1 wc in huis)? Hoe is het met intiem zijn? Zoenen (met tong)? Ik begrijp dat sex moet plaats vinden met condoom. Maar hoe zit het met aanraken en voorvocht? Ik begrijp dat dit intieme vragen zijn, maar ik ben er bang voor en het belemmert mij in het intiem/spontaan zijn. Aangezien deze tabletten voor de rest van zijn leven zijn (wat ik hoop dat nog even mag duren). Zou ik hier graag juiste antwoord op hebben. De oncoloog gaf aan dat het allemaal niet zo schadelijk is, maar dat we moeten oppassen. Ik hoor echter verhalen over huidkanker etc.. Ik ben u zeer dankbaar voor een open en eerlijk antwoord.
Antwoord
Beste Karin 1968,
Goed dat je die vragen stelt en jammer dat de oncoloog niet meer duidelijkheid heeft kunnen geven wat je nou precies wel en niet mag doen met de medicatie die je partner krijgt. Omdat de verschillende chemo tabletten verschillen van samenstelling zijn de eventuele schadelijke effecten ten aanzien van besmetting ook verschillend. De uroloog en verpleegkundig specialist van ons team geven dan ook aan dat de apotheek meer zou moeten kunnen zeggen over veilig gebruik. Zij zouden je dan ook verwijzen naar de behandelaar of verpleegkundig specialist die uw partner begeleidt, om precies per middel uit te zoeken wat wel en niet verstandig is om te doen, en op welk moment na inname.
Ik heb zelf ook bij onze eigen apotheek nagevraagd en die vond de vragen ook heel begrijpelijk en gaf aan dat zij zou uitzoeken wat nou precies de adviezen zijn bij de verschillende medicatie (maar ook zij moet wel de exacte dosering en medicatie weten voordat ze goed advies kan geven). Zij gaf wel alvast aan dat bij vrijen of zoenen de blootstelling over het algemeen zo kort is, dat het waarschijnlijk weinig kwaad kan. Zodra ik van haar terug hoor, zal ik dit hieronder posten.
Voor nu kan ik wel alvast aangeven dat alles waarbij zijn slijmvliezen niet worden aangeraakt (dus aanraken, knuffelen, strelen, aftrekken, vingeren en masseren) sowieso veilig gedaan kan worden.
Ik houd je op de hoogte!
Met vriendelijke groeten,
Ilaniek Zantingh
Hi Ilaniek, dank je wel voor je open antwoord. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met deze vragen. Omdat hij de medicijnen al zo erg vindt en er al zo van baalt is het lastig om dit onderwerp bespreekbaar te maken.