Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Erectiestoornissen

24 februari 2024 om 11.10
143 x gelezen

De behandelingen met bestralingen en chemotherapie zijn in juli 2022 afgerond. Sindsdien ben ik kankervrij. Maar na de behandelingen was mijn libido lui. Ik krijg wel erecties maar niet volledig. Orgasmes met zaadlozingen zijn nog wel mogelijk maar vereisen vasthoudendheid. Liefdesspel is nog mogelijk maar orgasmes alleen door masturberen. Mijn huisarts was niet optimistisch over herstel. Wat pogingen met voorgeschreven viagra soorten (Sildenafil Teva 50 mg en Tadalafil Teva 10 mg) hadden geen resultaat. Ook de behandelend oncoloog gaf weinig hoop op verbetering, behalve dan met hormoontherapie waarvoor ik weinig voel. Toch zou ik graag weten of ik nu alle opties heb geprobeerd. Of  andere methoden of krachtiger varianten van Sildenafil de moeite van het proberen waard zijn. Vanzelfsprekend zal ik gerichte adviezen eerst met mijn huisarts bespreken.

Antwoord

Beste schrijver,

Ik kan uit je verhaal niet opmaken waar je precies bestraald bent en welke kanker je hebt gehad, maar in zijn algemeenheid kan je bij erectiele revalidatie ook nog kijken naar het gebruik van een vacuümpomp, samen met een ring kan dat de sensaties in je erecte penis verhogen, waardoor je effectievere prikkels tot je kijkt. Daar over gesproken kan het stimuleren van je bijvoorbeeld je perinuem (het stukje tussen je ballen en je anus), je prostaat of op andere plekken (even een kwestie van trial en error) met een vibrerend iets (bijvoorbeeld een prostaatstimulator) ook de prikkels effectiever maken. Daarnaast kan je ook kijken of je mentaal je seksuele prikkels wat kan verhogen door fantaseren, het kijken van filmpjes, plaatjes of lezen van verhalen. Een fysieke winkel  (dus geen webshop, maar een seksshop) kan vaak heel goed advies geven en je kan zelf kijken wat bij je past. 

Dit is sowieso een zeer persoonlijk proces in de zin dat wat voor de een opwindend of stimulerend is dat voor de ander totaal niet is. Ik zou je aanraden om via je behandelened arts een verwijzing naar een NVVS professional te regelen die je in deze zoektocht kan begeleiden.

Tot slot kunnen intracaverneuze injecties ook goede resultaten geven temeer omdat deze zorgen dat het volledige  zwellichaam (dus ook het gedeelte dat inwendig doorloopt, wat vaak nog bijna de helft van het zwellichaam is) opzwelt. Let wel, hierbij is begeleiding van een opgeleide zorgprofessional belangrijk om te voorkomen dat je je te lang een erectie houdt. Ook hiervoor kan je behandelend uroloog je verwijzen (maar weet dus niet exact of je deze vorm van kanker hebt). Veel succes!

Laatst bewerkt: 27/02/2024 - 17:15

Bedankt voor het antwoord. Ik had verwacht dat jullie inzage hebben in mijn profiel en het soort kanker. Ik ben behandeld voor longkanker fase 3. De tumor zat tussen de grote bloedvaten en was inoperabel. Ik heb 30 bestralingen bij AVL Hoofddorp gekregen en 4 chemokuren in de Spaarne Gasthuis vestiging op die lokatie. Ik zal in elk geval mijn pessimistische huisarts nog eens benaderen. Als de informatie over mijn type kanker iets aan het advies verandert dan hoor ik dat graag. Nogmaals, hartelijk dank.

Laatst bewerkt: 01/03/2024 - 12:05

Beste Auteur,

Ah, zie inderdaad dat ik wel op het profiel kan klikken. Aangezien de bestralingen niet in het bekkengebied zijn geweest, kunnen eventuele beschadigingen van de zenuwenbanen aldaar niet de oorzaak zijn van de erectieproblemen. Het lijkt me verstandig om u via uw behandelend arts door te laten verwijzen naar een seksuoloog NVVS, die kan gerichter samen met u kijken welk oorzaken (en eventuele oplossingen) bij u een rol spelen. Bij voorkeur dus in het ziekenhuis (in het Spaarne Gasthuis werkt een seksuoloog die ook radiotherapeut - oncoloog is, dus zeer geschikt).

 

Veel succes

Laatst bewerkt: 07/03/2024 - 12:51