Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Geen libido Letrozol/Zoladex

Goedemiddag, ik ben 45 en word al 2,5 jaar behandeld ivm hormonale uitgezaaide borstkanker. Mijn libido was altijd hoger dan dat van mijn vriend en veranderde gelukkig niet door de Tamoxifen. Een half jaar geleden heb ik moeten overstappen van Tamoxifen naar Letrozol en Zoladex en sindsdien is mijn libido geheel verdwenen. Ik ben niet vermoeid, of emotioneel, heb geen psychische klachten en vind het nog steeds fijn om te knuffelen, maar er gebeurt lichamelijk helemaal niets meer, wat ik ook probeer. Het lijkt alsof mijn lijf op dit gebied kapot is. Is er nog iets dat ik los van alle tips die hier al vermeld staan kan proberen?

Antwoord

Beste EmVisser, vanwege persoonlijke omstandigheden duurt het goed en volledig beantwoorden van je vraag wat langer dan normaal. Ik zet hem ook even uit bij de hormoonarts uit ons team. Ik kom er op terug! 

Laatst bewerkt: 22/06/2023 - 08:00

Beste Emvisser,

Dank voor je geduld. Inmiddels heb ik bij meerdere collega's in ons team gecheckt en de artsen geven aan dat zij geen (hormonale) medicatie of supplementen kennen, waarvan de effectiviteit en veiligheid bewezen is. Naast de algemene tips en adviezen hier kan het bij het zoeken naar een oplossing in jouw situatie een goed idee zijn om eens te spreken met een seksuoloog NVVS, zij kunnen alle factoren die voor jou remmend of stimulerend werken in kaart brengen en samen met jou kijken of er dingen zijn waar je wel invloed op hebt. Een verwijzing naar een seksuoloog NVVS kan je via je behandelend arts krijgen.

Je observatie dat je lichaam kapot is op dit gebied klopt misschien wel, het reageert in ieder geval nu heel anders op prikkels die in het verleden opwindend of stimulerend waren. Soms omschrijf ik de effecten van hormonen wel eens als het afscheid moeten nemen van een manier van eten: waar je vroeger op al je maaltijden twee lepels sambal deed, omdat je dat zo lekker vond en daar zo van genoot, is je nu verteld dat je geen sambal meer mag gebruiken. Eten kan nog steeds heel lekker zijn, maar als je verwacht dat alles zo smaakt als met twee lepels sambal er op kan dat heel teleurstellend en frustrerend zijn. Het is belangrijk dat je ook voor die gevoelens plaats maakt voordat je weer van eten (zonder sambal) kan gaan genieten. Een medisch psycholoog kan je met dit proces ook helpen.

Veel sterkte met je zoektocht naar weer een bevredigende invulling van je seksuele gezondheid en relatie.

Laatst bewerkt: 02/08/2023 - 11:36