Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Geen zin meer in seks na hormonale borstkanker

23 april 2024 om 11.10
82 x gelezen

Drie jaar geleden kreeg ik op mijn 50-ste hormonale borstkanker. Na een borstsparende operatie, bestraling en antihormoon behandeling met Tamoxifen (2,5 jaar gebruikt en toen gestopt vanwege te veel bijwerkingen en niet meer slapen) voel ik me nu weer redelijk fit en mezelf. Behalve de seks; de zin daarin is eigenlijk verdwenen, ook bij solo seks. Ook klaarkomen lukt me bij solo seks maar moeilijk en is niet meer zo bevredigend. Mijn hoofd wil het nog wel, maar mijn lijf (lees: hormonen) werkt niet meer mee. Mijn man en ik spreken hier openlijk over, gaan er respectvol mee om, maar de zin lijkt gewoon stuk, verdwenen. Mijn man vindt me nog steeds mooi, lief en aantrekkelijk, en dat is wederzijds, maar ik voel gewoon geen zin in seks meer! We knuffelen en strelen wel, maar we missen heel erg de seksuele drive, en vooral het positieve effect dat seks kan hebben op het gevoel van verbinding. Ik vermoed dat niet alleen mijn oestrogeen spiegel flink gedaald is nu ik in de overgang zit, maar dat er ook van mijn testosteron niet veel over is. Is hier iets aan te doen, en wat? Is bijv. gel met testosteron veilig voor mij met deze ziektegeschiedenis? We horen heel graag wat we allemaal kunnen doen om ons seksleven te helpen, en wat ik kan doen om mijn zin in seks te helpen! 

Antwoord

Beste Leo8

Excuses voor het verlate antwoord, door de meivakantie moest ik wachten op de reactie van verschillende collega's.

 Hormonen zijn belangrijk voor verschillende processen in je lichaam, ook voor het seksueel verlangen. Testosteron kan je zelf in veilige hoeveelheden verhogen door een gezonde leefstijl (bijvoorbeeld krachttraining. gezond gewicht en regelmatige seksuele opwinding). Testosteron toedienen door middel van gel is enerzijds lastig vanwege de kans op overdosering en ongewenste bijwerkingen van het hormoon zoals gezichtsbeharing en kaalheid en anderzijds kan het bij patiënten met een hormoongevoelige tumor (dus ook bij vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker) helemaal niet vanwege het risico. 

Het is wel mogelijk om de seksuele gezondheid te verbeteren, door bijvoorbeeld minder doel en prestatiegericht te gaan vrijen, maar meer gericht op intimiteit en ervaring. Belangrijk is de verwachting van hoe het moet voelen en hoe het in het verleden voelde los te kunnen laten (soms kunnen Acceptance and Commitment oefeningen daarbij helpen) en een hernieuwde zoektocht te starten naar welke prikkels voor jou prettig en opwindend zijn. Dit kan je (ook eerst) alleen doen, maar het is fijn als je dit ook samen met je partner kan doen. Mocht je hier samen niet uitkomen, dan kan je in gesprek met een seksuoloog NVVS kijken welke factoren voor jou specifiek van belang zijn en kunnen bijdragen (verminderen van remmende factoren en op zoek gaan naar bevorderende factoren). 

Succes met de zoektocht naar een hernieuwde invulling van jullie seksuele intimiteit.

Laatst bewerkt: 15/05/2024 - 17:15