Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

HPV virus vs Kanker

Beste ,  ik heb  te horen gekregen dat ik keelkanker heb gekregen van het HPV virus p16.

Dit was voor mij iets waar ik nog nooit iets over gehoord had . Nu weet ik dat het een sexueel overdraagbaar virus is . IK vind dat hier weinig aandacht aan wordt besteed hoe gevaarlijk dit eigenlijk is . HIV en Hepatitis zijn bekend , maar aan hpv wordt weinig aandacht aan besteed wel voor vrouwen bij baarmoederkanker , maar mannen niet .

IK had me zeker hiervoor willen laten inenten maar nu is het te laat .  Ik heb nu de volgende vraag?  IK wordt nu behandeld aan keelkanker in mij amandelen door het plaveiselcarcinoom met HOV P16+ dit is ook uit biop van lymfeklier gebleken. IK ben nu bang dat ik na de behandeling nog steeds risico loop om opnieuw kanker te krijgen door dit virus en misschien mijn partner ook. Kunnen we ons alsnog laten inenten?

IK denk echt dat de Kankerstichting een campagne moet starten om dit veel beter onder de aandacht te brengen. Mijn kinderen worden er nu door mij mee geconfronteerd en heb ze nu verteld over dit verschrikkelijke virus , ze hadden er nog nooit iets over gehoord dat je van een sexueel overdraagbaar virus wat overigens ook via handen en zoenen verspreid kan worden.

Ik hoop dat mijn behandeling aanslaat , maar wil ook nooit dat virus meer in me lichaam en me partner ook niet wat moeten we doen

Antwoord

Beste wantus,

Je hebt keelkanker gekregen  van HPV16 en je wist niet dat je kanker kon krijgen door HPV. Het moet een schok voor jou/jullie zijn dat je deze diagnose hebt gekregen. Je bent bang dat je als de behandeling klaar is je nog steeds risico loopt om opnieuw kanker te krijgen. Met de behandelend arts of verpleegkundige kun je zeker je angst bespreken.

Er zijn meer dan honderd verschillende typen HPV en een paar daarvan kunnen kanker veroorzaken. Een besmetting met HPV is bijna niet te voorkomen en bijna iedereen wordt weleens of meerdere keren besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus keurig weer op maar soms lukt dat niet en dat kan leiden tot een paar vormen van kanker. Over het effect van het vaccineren op oudere leeftijd is nog niet heel veel duidelijk. De vaccins zijn vooral getest op jongeren.  Het advies is om met de eigen arts te bespreken of het zinvol zou kunnen zijn.  Als je een vaccinatie wilt buiten het rijksvaccinatieprogramma dan zijn de kosten daarvan voor jezelf.

Verder  maak je je zorgen over de voorlichting over HPV en vindt dat de Kankerstichting een campagne zou moeten starten.Kanker.nl  geeft informatie over kanker en er zijn andere organisaties die zich richten op preventie en het belang van HPV vaccinatie. Zo is er net een campagne gestart door het RIVM waar ook ander vormen van kanker worden genoemd die kunnen ontstaan door HPV: RIVM breidt HPV-vaccinatieprogramma uit: meisjes én jongens met een vaccin beschermd tegen zes soorten kanker | RIVM  en HPV-kanker | Rijksvaccinatieprogramma.nl .  Het rijksvaccinatieprogramma is uitgebreid en nu worden ook jongens opgeroepen om zich te laten vaccineren. Daarnaast krijgen alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te laten inenten.

Ook op de site van KWF Kankerbestrijding wordt veel uitleg gegeven over waarom het belangrijk is dat kinderen worden ingeënt tegen een paar typen HPV. De informatie vind je hier: HPV-vaccinatie beschermt tegen kanker | KWF Kankerbestrijding . Op onze site www.kanker.nl wordt HPV genoemd als risicofactor bij die vormen van kanker waarbij HPV een rol kan spelen.

We wensen je veel sterkte met de behandeling.

Vriendelijke groet, voorlichters kanker.nl

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

hoi bedankt voor je bericht de campagnes voor kinderen ken ik wel , maar voor ouderen is er niks . Als je als bijv als dertig jarige net als mijn zoon een vaccinatie wil  moet je flink betalen. De zorgverzekeraars hebben er baat bij omdat kanker behandelingen enorm duur zijn. Als ik het geweten had dat ik met type p16 risico had gelopen om kanker te krijgen had ik graag een vaccinatie genomen. Helaas heb ik nu keelkanker.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Wantus,

Wat naar dat u keelkanker hebt, hopelijk zullen de campagnes die nu lopen, zoals sinds kort ook voor jongens, er voor zorgen dat mensen op tijd gevaccineerd worden en dit leed voor anderen wordt voorkomen. Vaccineren moet plaatsvinden voordat iemand wordt besmet, vandaar dat de campagnes gericht zijn op kinderen. Helaas is de bereidheid voor het nemen van de vaccinatie nog niet heel hoog.

Zoals mijn collega boven aangeeft, is het nut van vaccineren op oudere leeftijd nog niet duidelijk. Veel mensen dragen het hpv-virus dan namelijk al bij zich en bij de meesten ontwikkelt dit niet tot een vorm van kanker. Uw zoon kan zijn zorgen en angst om kanker te krijgen het beste met zijn huisarts bespreken.  

Sterkte voor u en uw naasten in ieder geval de komende tijd.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46