Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Pijn bij gemeenschap
In mei 2022 bleek ik een tumor in mijn nier te hebben. Beiden zijn eind juni verwijderd. Uit onderzoek bleek het te gaan om non-hodgkin. Vervolgens heb ik 8x chemo- en immunotherapie gehad, de laatste februari dit jaar. Vandaag voor het eerst gemeenschap gehad met mijn man maar dat dit heel erg pijn, we zijn ook gelijk gestopt.
Heeft deze pijn te maken met de behandelingen of met de non-hodgkin? Of staat dit hier los van? De overgang heb ik inmiddels achter de rug.
Antwoord
Beste Lolapalouza,
Om pijnloos vaginale gemeenschap te kunnen hebben zijn drie dingen belangrijk: ten eerste moet er altijd sprake zijn van voldoende seksuele opwinding. Dit zorgt voor goede doorbloeding en lubricatie (vochtig worden van de vagina). Ten tweede moet de vulva- en vaginawand gezond zijn, dus geen beschadigingen, littekenweefsel of droogheid. Als derde is het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren belangrijk, zowel op het moment zelf als gedurende de dag.
De chemotherapie (we weten nog niet goed wat de effecten van immunotherapie op de seksuele gezondheid zijn) kan er onder andere voor zorgen dat je in de overgang komt en dat de huid van je vagina droger wordt. Dit gaat vaak ook weer over, maar de overgang zelf kan ook al zorgen dat de vaginawand dunner, droger en kwetsbaarder wordt / is geworden. Bovendien kunnen de emoties die zowel de ziekte (oa confrontatie met de dood, angst voor recidive, vertrouwen in je lichaam) als de behandelingen (oa je leven wordt tijdelijk helemaal bepaald door medische afspraken, bijwerkingen, onzekerheden) veroorzaken ervoor zorgen dat je seksuele verlangen verdwijnt. Misschien heeft de operatie ook wel een flink litteken gegeven. Als je dan na lange tijd weer gaat vrijen is het goed om hier voldoende tijd voor te nemen, zowel voor de emoties die hiermee gepaard kunnen gaan als voor aandacht voor voldoende seksuele prikkels en opwinding. Veel patienten ervaren het als of het weer de eerste keer is, je moet je eigen lichaam en dat van de ander weer opnieuw ontdekken.
Goed dat je je pijnklachten serieus hebt genomen en niet verder bent gegaan. Vaak kan het fijn zijn om wel door te blijven vrijen, maar geen dingen te doen die pijn doen (is eigenlijk altijd belangrijk). Een seksuoloog NVVS kan samen met je kijken welk van bovenstaande voorwaarden (voldoende opwinding, gezond genitaal en voldoende ontspanning van de bekkenbodemspieren) ontbreekt en wat daarvan de oorzaak (en de eventuele oplossing) is. Op de site van de NVVS: www.nvvs.info kan je zoeken op een hulpverleners met specifieke oncologische kennis.