Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
seksualiteit en peniskanker
Ik, vrouw van 75 jaar heb sinds 2 jaar een nieuwe relatie met een man van 72 jaar. Na een half jaar werd bij mijn partner peniskanker gediagnostiseerd.
Een jaar geleden is hij hieraan geopereerd: er vond een besnijdenis plaats en de tumor, die net onder de voorhuid zat, is verwijderd. De ruimte die hierdoor ontstond is afgedekt met huid. Hierdoor werd de penis korter en dikker. Ook is er nog gelaserd.
In eerste instantie hoopten we dat we toch nog een redelijk seksleven konden hebben. Maar sinds de operatie kan mijn partner geen zaadlozing meer krijgen, ook niet dmv masturbatie. Hierdoor, en door de geestelijke verwerking van deze verandering is de seks drive bij mijn vriend een stuk minder geworden. De "beloning", het klaarkomen, blijft uit.
Ik heb, als partner, veel moeite met het accepteren van deze verandering. Door het wegvallen van een groot deel van ons seksleven verdwijnt ook de fysieke intimiteit, die een belangrijk onderdeel van de relatie is.
Omdat onze relatie verder goed is zoek ik advies en hulp voor ons beiden om hier het beste mee om te gaan.
n.b. gelukkig hoeft mijn vriend (vooralsnog) geen chemo of bestraling te ondergaan.
Antwoord
Beste informatiezoeker2,
Goed dat u hier een vraag over stelt, want alhoewel de ziekte en behandeling natuurlijk grote invloed heeft op de seksuele functie en identiteit van uw partner en zoals u gemerkt heeft ook op uw seksuele relatie, hoeft de seksuele intimiteit zeker niet te verdwijnen. In eerste instantie is het goed te kijken wat al deze veranderingen voor uw persoonlijk en beiden betekenen door er samen over in gesprek te gaan. Dit is voor sommige mensen al een hele stap, want dat is iets wat ze mogelijk helemaal niet gewend zijn. Bovendien kan het ook een confrontatie zijn met het verlies en ziek zijn, wat sommige mensen liever uit de weg gaan.
Het kan dan goed helpen om bij een seksuologische geschoolde hulpverlener met oncologische expertise aan te kloppen voor hulp. Die kan met u beiden kijken wat u nodig heeft en wat in uw situatie passende handvatten zijn. Dat heeft niet alleen met de soort kanker of behandeling te maken, maar meer met uw beider wensen, behoeften en grenzen op het gebied van seksualiteit. Het is dus ook lastig om hier algemene tips of handvatten te geven, maar meestal zal u op zoek gaan naar meer effectieve en/of andere seksuele prikkels, zowel fysiek als mentaal. Indien uw partner geen erectie kan krijgen of de penis niet lang genoeg is voor geslachtsgemeenschap kunnen technische hulpmiddelen als erectiebevorderende middelen of een zogenaamde 'sleeve' of strap-on worden aangeraden.
Nogmaals bovengenoemde opties zijn niet voor iedereen geschikt en het is goed om samen met uw hulpverlener te puzzelen wat voor u het meest passend is. Een seksuoloog NVVS of Consulent Seksuele Gezondheid NVVS is te vinden op de website Home (nvvs.info) (bij zoek een NVVS professional).
Succes met de zoektocht.