Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Mijn moeder heeft de diagnose maagkanker gekregen

Hallo mijn moeder heeft de diagnose maagkanker , in de slijmvlies van de maag  , de maagwand is verdikt en haar maag is misvormt en stug , ze zien geen uitzaaiingen,   ze is 14 kilo kwijt , 67 jaar nog vrij fit voor haar leeftijd , eten gaat niet meer ,dus sondevoeding, mijn vraag 

Kunnen ze de maag compleet verwijderen , 

Welke optie zijn er , 

Diagnose 25-04-2023 

Antwoord

beste heer/ mevrouw, dank voor uw vraag. Om een behandeling voor een patient met maagkanker te kunnen bepalen moeten eerst een aantal onderzoeken gedaan worden, namelijk een gastroscopie (kijken in de maag en afnemen van weefsel voor analyse), een CT scan en tot slot een kijkoperatie (om te beoordelen of er uitzaaiingen zijn op bijvoorbeeld het buikvlies). Afhankelijk hiervan kan een behandelplan opgesteld worden. Dit kan bestaan uit chemotherapie gevolgd door een operatie (geheel of gedeeltelijk verwijderen van de maag) en vervolgens weer chemotherapie. Als er echter uitzaaiingen zijn of als een patient geen operatie aan kan zal er gekozen worden voor een behandeling met chemotherapie of immuuntherapie. 

met vriendelijke groet, 

het maag en slokdarmkankerteam van het UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 29/04/2023 - 08:10

Bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag.

 

Mijn moeder heeft de onderzoeken gehad we wachten nu op de uitslag van de bioptie ,verder zei de arts dat er geen uitzaaiingen zijn. En ,Dat de kanker alleen in de maag zit , de maag is niet neer te redden , haar bloeduitslagen zijn goed 

Dus hoop ik van harte dat ze de maag gaan verwijderen , en dat mijn ma  de kans krijg op een mooie verlenging van haar leven, wij strijden voor mijn moeder.

 

Wat zijn de toelatingseisen  voor een operatie 

Groet truida 

 

Laatst bewerkt: 30/04/2023 - 08:13

beste Truida,

de toelatingseisen hangen onder af van:

- of de tumor/ kanker in zijn geheel verwijderd kan worden met een operatie

- of er uitzaaiingen zijn

- of de patient een operatie aan kan; dit is afhankelijk van de conditie en de voorgeschiedenis van de pt. Voorgeschiedenis houdt in of de patient bijvoorbeeld bekend is met hartproblemen of longproblemen.

Per patient zal beoordeeld worden wat de beste behandeling is en ook of de patient dit aan kan. Uiteraard speelt ook de wens van de patient  een belangrijke rol in de behandeling (wel/ niet opereren als het advies van de behandelaar operatie is). 

 

met vriendelijke groet, 

 

het maag- en slokdarmkanker team van het UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 02/05/2023 - 10:58

Hoi  jan Willem vb berg 

 

Mijn moeder heeft de kijk operatie gehad en nu blijkt dat ze 2 vlekjes hebben gevonden op haar buikvlies uitgezaaide vanuit de maag via de bloedbaan.

Want mijn enorm pijn doet is dat het steeds maar wachten is voor ze de chemotherapie gaan starten ,in de tussen tijd kan de ziekte zich vermenigvuldigen en das echt een zeer slechte zaak ,zo neemt de kans op extra levens jaren ook af.

Waarom wachten 

Het is toch zo na de diagnose mag er maar 5 weken tussen zitten en dan moet de chemotherapie toch starten .

Is een hipec de beste keuze of toch chemotherapie via de bloedbaan wij willen alles op alles zetten dat die maag verwijderd gaat worden en dat ze nog extra levens krijgt voor haar leven .

 

Groet een aangeslagen dochter die vecht voor haar moeder 

 

 

Laatst bewerkt: 20/05/2023 - 16:06

beste Truida, 

als ik het goed begrijp heeft jij moeder helaas te horen gekregen dat de ziekte al verspreid is naar het buikvlies. De standaard behandeling is dan het starten van systeem / chemotherapie. Indien de ziekte beperkt is kan er na de eerste giften chemotherapie een evaluatie gedaan worden (door middel van een CT-scan). Afhankelijk hiervan kan een patient eventueel meedoen aan een studie (periscope 2) waarin de helft van de patienten chemotherapie krijgt en de andere helft de experimentele behandeling bestaande uit een operatie met HIPEC (spoelen van buikholte met chemotherapie nadat de maag verwijderd is). 

Echter, er zijn een aantal criteria waaraan een patient moet voldoen om mee te mogen doen aan deze studie. Het beste kunt u dit bespreken met de hoofdbehandelaar van uw moeder. 

Ook de timing ten aanzien van wanner starten van chemotherapie (indien mogelijkheid tot bijvoorbeeld de periscope studie niet mogelijk is) kunt u met de hoofdbehandelaar bespreken. Het zou op korte termijn kunnen maar het valt ook goed te verdedigen om te wachten tot de ziekte uitbreid.

 

succes en veel sterkte ook!

het maag- en slokdarmkanker team van het UMC Utrecht

 

Laatst bewerkt: 22/05/2023 - 13:00