Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Plaveiselcelcarcinoom in slokdarm
In het verleden heb ik DCIS linkerborst, plaveiselcelcarcinoom linkerbeen, vleesbomen uterus gehad, heb nog steeds multinodulair struma met een dominante nodus n de schildklier en nu heb ik een onbekende maar vooralsnog benigne groeiende gelobde massa van ca 2mm in linkerborst en sinds kort is vastgesteld dat er een nieuw lobulair carcinoom van zichtbaar 7mm in de rechterborst zit.
voor de rechterborst ben ik bezig met voorbereidingen van amputatie met directe eigen weefsel reconstructie.
ik krijg ook binnenkort vervolg op genetisch onderzoek o.a. naar PTEN omdat er ook andere groeisels en afwijkingen zijn in de familie.
Op de FDG PET CT scan is iets te zien in de slokdarm:
“focale stapeling proxmaal in de oesfagus, kan nog berusten op een oesfagitis”
is er een kans dat dat slokdarmkanker is? Hoe kom ik daar achter?
heb weinig klachten, maar wel bijv soms slikklachten, reflux, en brok in de keel gevoel.
De borstkankerchirurg vindt het niet zijn expertise en de huisarts vindt dat als er weinig klachten zijn, dat het dan niets betekent. Ik mag maagzuurremmers gaan slikken. (Zonder te weten wat er aan de hand is, maar met mijn farmacgenetisch profiel is dat niet handig, o.a. CYP2C19-IM)
in de info over slokdarmkanker lees ik dat het lang kan duren voordat slokdarmkanker ontdekt wordt juist omdat het weinig specifieke klachten geeft en dat het dan soms al te laat is (uitzaaiingen).
juist omdat ik al zoveel benigne en maligne groeisels heb, en nu de PET CT scan ook die FDG stapeling laat zien, wil ik zo graag zeker weten wat het is. Want stel dat het slokdarmkanker is, dan denk ik dat ik de zware en dure operatie aan mijn borst maar even laat vervangen door borstsparend. Slokdarmkanker heeft niet echt een goede prognose.
wat nu?
Met welk argument is een huisarts en een MDL arts te overtuigen om te zoeken naar slokdarmkanker
Antwoord
Beste mevrouw
Veel dank voor deze vraag. Ik begrijp dat u zich gezien de bevindingen op de PET-CT zorgen maakt. Als ik het goed lees heeft de radioloog de PET-CT beoordeeld als passend bij een oesophagitis, en niet als een beeld mogelijk passend bij slokdarmkanker.
De huisarts heeft in zijn besluitvorming waarschijnlijk volgens de NHG standaarden. Hierbij zijn de volgende alarmsymptomen vermeldt: “Bij stoornis of pijn bij voedselpassage, ongewild gewichtsverlies of anemie: verwijs op korte termijn”. Mogelijk zal uw huisarts het effect van de maagzuurremmer met u gaan bespreken alvorens hij u mogelijk zal verwijzen.
De enige manier om met zekerheid antwoord te geven op uw vraag is door middel van een endoscopie waarbij zowel in uw slokdarm als maag gekeken zal worden. Hiermee kan de slokdarm beoordeeld worden en eventueel ook hapjes (biopsieën) afgenomen worden.
Ik hoop hiermee uw vraag beantwoord te hebben.
met vriendelijke groet
slokdarm - maag kanker team, UMC Utrecht
Dank u voor uw reactie.
het is mij bekend dat alleen een endoscopie uitsluitsel kan geven.
maar als ik geen alarmsignalen heb, dan krijg ik geen verwijzing voor een endoscopie.
Tot nu toe geven mijn bewezen borstkankers geen enkel alarmsignaal. Is het absoluut zeker dat slokdarmkanker in een vroeg stadium wel alarmsignalen geeft , of zijn die signalen er pas in een verder gevorderd stadium?
Dank voor uw nieuwe vraag. De vraag of het absoluut zeker is dat slokdarmkanker in een vroeg stadium alarmsymptomen afgeeft is moeilijk te beantwoorden. In een verder gevorderd stadium, waarbij een tumor de slokdarm deels afsluit door zijn omvang kan dit onder andere leiden tot passage klachten, pijn achter het borstbeen bij eten en afvallen. Echter er zijn ook patiënten die bij een verder gevorderd stadium minimale klachten ervaren.
Dit geldt ook voor patiënten met een vroeg stadium, sommige patiënten ervaren totaal geen klachten, sommige hebben veel last last van zuurbranden of passageklachten.
Maar in het algemeen zal de ziekte in een verder gevorderd stadium meer klachten en signalen geven.
Ik hoop hiermee uw vraag beantwoord te hebben.
met vriendelijke groet
slokdarm - maag kanker team, UMC Utrecht
als het zo onzeker is of een keelkanker wel of geen (vage) alarmsignalen afgeeft,
waarom moet ik dan wachten tot er duidelijk herkenbare alarmsignalen zijn als er al een PET CTscan is met FDG stapeling in de oesofagus?
De PET CT Scan geeft toch meer objectieve informatie dan wat ik kan vertellen over mijn klachten omdat ik misschien dingen anders ervaar dan een ander? (Sensorische issues)
Het enige onderzoek dat u duidelijkheid kan geven over uw klachten en de PET-CT is zoals gezegd een endoscopie. U zult dit met uw huisarts moeten bespreken.
met vriendelijke groet
slokdarm - maag kanker team, UMC Utrecht