Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

PPI gebruik

Deze vragen stel ik daar wij naast chemo, infuus en tabletten, ook aan de mogelijke oorzaak van de kanker willen werken.

Hoe ziet u de mogelijke connectie van Omeprazol en de fundic gland poliep?
Ik kom het wel heel vaak op internet tegen.

In ons geval is er een fundic gland poliep met er onder kanker. Adenocarcinoma of the fundic gland type, maagkanker plus levermetastasen. Nog steeds Omeprazol slikkende, al vele jaren, als maagprotectie voor de bloedverdunner Acenocoumeral.
Zou het krijgen van maagkanker een medische indicatie zijn om Omeprazol  (mogelijke bron kanker) te stoppen?

Zoja, waar zou u deze mee vervangen, indien nog steeds iets de maag moet beschermen voor het gebruik van de bloedverdunner? (Ik weet niet of Capicetabine tabletten ook een maagbeschermer nodighebben?) 

Dit moet natuurlijk wel iets zijn wat geen poliepgroei kan veroorzaken. Ik heb gelezen dat het stoppen van Omeprazol poliepen doet slinken. Dus graag dat de vervanger ook meehelpt aan het slinken van de poliepen.

Te weinig maagzuur zou ook een oorzaak kunnen zijn van maagkanker, welke rol speelt de maagzuurremmer hier dan weer in? Die drukt het maagzuur.
Het lijkt dat je steeds een beetje in de klem komt door de bloedverdunner die een beschermer nodigheeft. Want kortdurend gebruik van Omeprazol, lees ik, is volgens mij beter dan langdurig. En nu wordt de Omeprazol dalijk al zo'n 14 (+) jaar gebruikt.

Het zou natuurlijk ook een idee kunnen zijn, dat er wellicht een andere bloedverdunner is die geen maagbeschermer nodigheeft? Is die er? En heeft Acenocoumeral perse de maagbeschermer nodig?

Heeft de Omeprazol, nu er eenmaal kanker is, nog een voordeel voor de maag?

Alvast dank!

Antwoord

beste kind van,

dank voor uw vragen. Hieronder een antwoord.

Hoe ziet u de mogelijke connectie van Omeprazol en de fundic gland poliep?

Er is inderdaad een relatie tussen het gebruik van maagzuurremmers zoals Omeprazol en het ontstaan van goedaardige fundic gland poliepen.

 

Zou het krijgen van maagkanker een medische indicatie zijn om Omeprazol (mogelijke bron kanker) te stoppen?

Nee.

Te weinig maagzuur zou ook een oorzaak kunnen zijn van maagkanker, welke rol speelt de maagzuurremmer hier dan weer in? Die drukt het maagzuur.

Er is een geen duidelijk bewijs dat langdurig gebruik van sommige maagzuurremmers kan leiden tot het ontwikkelen van maagkanker.

Het zou natuurlijk ook een idee kunnen zijn, dat er wellicht een andere bloedverdunner is die geen maagbeschermer nodig heeft? Is die er? En heeft Acenocoumarol perse de maagbeschermer nodig?

Niet alle bloedverdunners hebben een maagzuurremmer nodig. Onder andere bij het gebruik van aspirines is wordt het vanaf een bepaalde leeftijd aangeraden om een maagbeschermer te gebruiken. Het gebruik van acenocoumarol is op zichzelf geen indicatie voor het gebruiken van een maagbeschermer.

Heeft de Omeprazol, nu er eenmaal kanker is, nog een voordeel voor de maag?

Als er bij de kanker een zweer (ulcus) is ontstaan kan de maagbeschermer de zweer beschermen en de kans op bloedingen verlagen. Een maagbeschermer geeft geen anti-kanker-effect.  

Ik hoop uw vragen hiermee voldoende beantwoord te hebben.

met vriendelijke groet,

het maag- en slokdarmkanker team van het UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor uw antwoord, ik mis echter nog een belangrijk antwoord op een vraag die ik stelde;

1. Zou u deze vraag uit mijn verhaal nog kunnen beantwoorden? Wij willen graag ook aan een "mogelijke" bron van de maagkanker->fundic gland poliep werken, dus voor ons gevoel de PPI weghalen. U schreef  Acenocoumeral heeft in principe geen maagbeschermer nodig. Alleen Capicetabine tabletten zijn er nu wel bijgekomen. (en dexamethason zit in het infuus bij oxaliplatin/epirubicine of in tabletvorm dat weet ik even niet??) Werken deze mogelijk op de maag in?

Zou je zeggen Omeprazol helemaal weg,  aankijken of je last van de maag krijgt, dat kan veilig, of on the safe side, waar zou je het mee kunnen vervangen, zodat er nog maagbescherming is bij benodigde medicatie. Geen maagbloeding risico lopen. Maar niet een middel wat mogelijk een poliep->kanker zou kunnen veroorzaken. Geen middel wat die poliepgroei blijft stimuleren. Dus graag hoor ik ook nog wat over vervangende therapie.

2.Is u wat bekend over een mogelijk verlaagde absorptie van Capicetabine bij Omeprazol of H2 blokkers gebruik?

 



Vraag uit mijn verhaal

Zoja, waar zou u deze mee vervangen, indien nog steeds iets de maag moet beschermen voor het gebruik van de bloedverdunner? (Ik weet niet of Capicetabine tabletten ook een maagbeschermer nodighebben? ) 
Dit moet natuurlijk wel iets zijn wat geen poliepgroei kan veroorzaken. Ik heb gelezen dat het stoppen van Omeprazol poliepen doet slinken. Dus graag dat de vervanger ook meehelpt aan het slinken van de poliepen.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank voor uw vragen. Zoals eerder aangegeven is er geen duidelijk bewijs dat langdurig gebruik van sommige maagzuurremmers kan leiden tot het ontwikkelen van maagkanker. Enkele van de bijwerkingen van Capecatibine zijn buikpijn, maagpijn en brandend maagzuur. Het is daarom belangrijk dat u uw zorgen omtrent maagzuurremmer met de hoofdbehandelaar van uw vader bespreekt. En dat u dan samen de beslissing kan nemen het al dan niet te stoppen of een andere maagzuurremmer te starten. Ook andere medicijnen die hij mogelijk gebruikt kunnen een reden zijn tot het gebruik van de maagzuurremmer. 

Ik hoop uw vragen hiermee voldoende beantwoord te hebben.

met vriendelijke groet,

het maag- en slokdarmkanker team van het UMC Utrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46