Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Slokdarmkanker stadium 4. Interpretatie van de bloedwaarde tot nu toe.

29 december 2022 om 23.48
250 x gelezen

Beste, 

Resumé: 

patient wordt dec 2021 gezien met een prostaatcarcicoom pT2bN0M0. Operatief verwijderd begin 2022. Tot medio september 2x metingen enkel PSA. Beide geen verhoogde metingen en dus een goede uitslag na de operatie. 

Wegens vermoeidheidsklachten en nadat patient enkele keren passage klachten ondervind, op verwijzing van de huisarts door naar de MDL arts. 

Oktober 2022, diagnose uitgezaaide slokdarmkanker, maag/slokdarm cT3N3M1. U zult begrijpen dat wij het niet begrijpen, hoe kan dit gebeuren ? Ondertussen na grondig onderzoek in het medisch dossier wijzer geworden. Dat tijdens de diagnose prostaatkanker is ingezet op de vernieuwde techniek PSMA Pet-CT en geen regulier Pet-CT. 

Middels diverse kanalen wordt er toch al beweerd dat de tumorhaard c.q. 1,5 a 2 jaar oud is en de uitzaaiingen pas na de operatie van prostaat moeten zijn ontstaan. 

Ondertussen is de behandeling ingezet. Her2, CPS en MSI laten zien dat doelgerichte therapie danwel immuuntherapie niet passend is en enkel chemotherapie een behandeling is aangezien er een levensverwachting van 3 tot 6 maanden wordt gesteld indien je niet behandeld. 

Ik wil u een kort overzicht schetsen van bloedwaarde / tumormarkers. 

Oktober 2022 diagnose  geprikt op o.a. LDH 382 / CA 19-9  205. C.q. 3 weken later aangevangen met chemotherapie Capox en na 1e kuur wegens niet wegkrijgen van tabletten, dus halverwege gestaakt, is overgegaan op Folfox. Nu inmiddels 2,5 chemo kuur verder staan de markers op LDH 248 / CA 19-9  106 en wordt er begin december pas geprikt op CEA deze is begin december 13.1 en nu eind december 13.0 Kunnen we nu dat we een aanvang hebben gehad met tumormarkers, iets zeggen over de daling en de snelheid ervan na 2,5 chemo kuur.  Patiënt heeft op bijwerkingen na en verminderde eetlust  minder last van passage klachten, geen pijn en voelt zich over het algemeen goed. Blijft regelmatig bewegen en komt iets aan in gewicht. 

LDH is voor aanvang chemo zelfs opgelopen tot 697 waarna nu 248 te zien is

Graag uw mening 

Antwoord

Beste J091,

Je hebt een vraag gesteld aan het slokdarm-maagteam over een familielid waarbij onlangs slokdarmkanker is ontdekt. Je hebt vragen  aan de professionals n.a.v. de diagnose, onderzoeken, behandeling en verloop van de bloedwaarde/tumormarkers. We begrijpen dat je vragen hebt en er onduidelijkheden zijn maar je vraagt eigenlijk een tweede mening en dit kan niet via dit platform door de professionals worden gegeven ( zie de tekst bij ‘Hoe het werkt?)’. In overleg met het maag slokdarmteam raden we je aan om de vragen  voor te leggen aan de eigen arts of om een second opinion bij een ander ziekenhuis aan te vragen. Informatie over een second opinion lees je op onze website.  

Sterkte gewenst,

Met vriendelijke groet,

 Voorlichters Infolijn

Laatst bewerkt: 03/01/2023 - 12:59