Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

welk proces er, als gevolg van toedienen trastuzumab-deruxtecan, in mijn lichaam en in het bijzonder de tumor slokdarm/maag (mogelijk) afspeelt?

Achtergrond informatie:
-Dec 2021: constatering cT4N2M1 (twee levermetastasen) adenocarcinoom van de GEJ; HER2 positief, MSS
-Jan 2022 – heden: deelname aan de DESTINY studie waar als eerstelijns behandeling trastuzumab-deruxtecan wordt gegeven (3-wekelijks)
-Mei 2022: uitslag CT scan: Gedilateerde oesophagus met retentie van vocht op basis van obstruerend moment ter hoogte van de junctie.

Beste meneer of mevrouw,

Zou u op onderstaande vraag van mijn man kunnen reageren?

Alhoewel ik niet over vergelijkingsmateriaal beschik zijn de resultaten, in mijn ogen, van de chemokuur trastuzumab-deruxtecan significant betreffende laesies lever en lymfeklieren onderbuik! Wat betreft de eventuele invloed van de kuur op de tumor slokdarm/maag blijft mijn geest twijfelend speculeren. Wat ik al geruime tijd waarneem (voel) in dit gebied is (waarschijnlijk) een gevolg daarvan en met de laatste CT-scan ook min of meer vastgelegd. De afgelopen tijd heb ik daar ook daadwerkelijk last van en de (sinds kort) terugvloeiende stukjes inhoud maag naar slokdarm gevolgd door een prikkelend kuchje wekt/houdt mij en mijn vrouw regelmatig uit de slaap. Een in de nacht wakker liggend persoon met palliatieve zorg denkt (te) veel na en één vraag/onduidelijkheid komt steeds terug - "wat doet het proces waar ik in zit met de tumor en met welke gevolgen hiervan heb ik te maken of dien ik rekening mee te houden?"- Mijn vraag aan u is of ik een heldere uitleg kan krijgen welk proces er, als gevolg van toedienen trastuzumab-deruxtecan, in mijn lichaam en in het bijzonder de tumor slokdarm/maag (mogelijk) afspeelt? Dit vergemakkelijkt voor mij het accepteren van de "ongemakken" zodat ik bovenstaande vraag wat beter naast mij neer kan leggen en beter aan mijn/onze nachtrust toekom.

Antwoord

L.s.

u vraag is zoals ik het begrijp tweeledig.

1. hoe werkt de medicatie eigenlijk?

-trastuzumab, een monoklonaal antilichaam (een type eiwit) dat zodanig is ontwikkeld dat het zich bindt aan HER2, dat in grote hoeveelheden voorkomt op bepaalde kankercellen. Door zich aan HER2 te binden, activeert trastuzumab cellen van het immuunsysteem, die vervolgens de kankercellen doden. Trastuzumab zorgt er ook voor dat HER2 stopt met het bevorderen van de groei van kankercellen. Ongeveer een kwart van de gevallen van borstkanker vertonen overexpressie van HER2;

- deruxtecan, een toxische stof die cellen doodt wanneer deze proberen zich te delen en te groeien. De stof wordt actief zodra de trastuzumab-component zich aan HER2 heeft gehecht en de kankercel binnengaat. Deruxtecan blokkeert topo-isomerase I, een enzym dat betrokken is bij het kopiëren van cel-DNA, dat nodig is om nieuwe cellen aan te maken. Door dit enzym te blokkeren, wordt voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen, waardoor ze uiteindelijk afsterven

2. hoe werkt dit door op uw lichamelijke situatie?

Dat is bijna onmogelijk  goed te beantwoorden. U lijf is een levend systeem waar onder invloed van de ziekte en de behandeling tegen de ziekte, en misschien als gevolg van bijwerkingen van de medicatie,  veranderingen optreden.

Het advies is om de veranderingen die u bemerkt in uw lijf te bespreken met uw behandelaren. Zo kan er elke keer beoordeelt worden of de behandeling verloopt zoals gewenst iis, of dat er aanpassingen plaats moeten vinden. Uw behandelaar kan ook inschatten of klachten tijdens, of als gevolg van, de behandeling op zichzelf weer behandeld kunnen worden.

met vriendelijke groet,

namens het Slokdarm Maagkanker team UMCUtrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46