Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Hoe help ik een bevriend stel waarbij juist de partner van de door kanker getroffen persoon het bijzonder moeilijk heeft in de omgang met het helaas niet al te rooskleurige toekomstperspectief?

Behalve dat het natuurlijk verschrikkelijk is voor de patiënt zelf (die bijzonder goed met 'het vonnis' om lijkt te gaan), vind ik het minstens net zo erg om de partner ook nog eens zo te moeten zien lijden.

De partner heeft een 'relatief dikke huid' waardoor de eerste gemaakte stappen richting professionele hulp niet echt aanslaan. In tegendeel zelfs, door de lakse reactie van de 'eerste lijn instanties' op de 'subtiele roep om hulp', is er een gevoel ontstaan 'van het kastje naar de muur gestuurd te worden'. In zo'n emotioneel gebeuren is dat het laatste wat zo iemand verdient.

Ik wil zielsgraag helpen, maar verder dan een luisterend oor en arm om de schouder kom ik ook niet. Zijn er specifieke professionals die hier pro-actief de draad kunnen proberen op te pakken? Of zijn er nog andere mogelijkheden?

Antwoord

Beste Henkkie, 

dat is inderdaad een hele lastige en verdrietige situatie, ook om te moeten aanzien. Een luisterend oor en een arm om de schouder zijn de allerbelangrijkste hulp die je op dit moment kunt geven. Mocht er op termijn toch meer professionele ondersteuning nodig zijn, dan zou je kunnen bespreken of je kunt helpen bij het contact leggen. Soms is er bij een inloophuis ook een partnergroep, dat kan van waarde zijn vanwege het delen van ervaringen met lotgenoten. 

Als er sprake is van niet meer kunnen genezen is het boek Medereiziger een goed hulpmiddel. Dat is speciaal geschreven voor partners van palliatieve patiënten. Ik hoor daar vaak heel positieve reacties op vanwege de herkenning en het benoemen van allerlei dingen die speciaal bij de positie van partners past. 

Heb je hier wat aan? Veel sterkte, ook aan de zijlijn zo iets meemaken is niet eenvoudig. 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46