Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Coma vermoeidheid
Goede Middag ,Mij naam Is Mark 57 jaar en wonennde in mallorca sinds 30 jaar maar uit Den Haag ,mei 2022 met prostaat en toevallig in juli dat jaar 2022 ,met nierkanker ook nog eens er op ,beid malen in september 2022 een nefrectomia radikaal van de linker nier en in november per da vinci een prostatectomia radikaal ondergaan .Na uitslag van beide patologische anatomie berichten beide tumoren verwijderd zonder zichtbare metastisis,in omliggende organen of weefsel .nu ,in juli 2023 ,de volgende problemen ,een vermoeidheid die comatisch is af en toe na een korte inspanning ,(inkopen na wandeloing ) ,zwemmen ,etc ,veel dagen met vele uren liggend ,zonder fut of inspiratie ,hier in mallorc a,imn heel spanje bestaat het systeem ,bij vragen antwoord niet of nauwelijks , de beide urologen zijn logischer wijzw cirurgne die alleen op hun speiciaal gebied vragen kunne beantwoorden en de oncologen zijn ook niet behulpzaam bij generale vragen over bijverschijnselen van kanker en oncologische problemen ,een coordinatie bestaat hier niet ,tussen artsen .Dus mijn vraag ,de ongelovelijke vermoeidheid ,veelal af en toe heesheid en slikproblemen ,zijn die normaal in te schatten ,maar vooral die niet te onderschatten fut loosheid ,geen kracht om op te staan in dagen etc is dit een bekend verschijnsel ?Met vr dank
Mark, Paguera Mallorca
Antwoord
Beste Mark de Cock,
Zo te lezen heeft u een flink traject meegemaakt met behandeling voor zowel prostaat als nierkanker. Helaas komt het veel voor dat mensen tijdens of na de behandeling voor kanker ernstig vermoeid raken. Het is een normale reactie van het lichaam, zeker na verschillende medische ingrepen, dat er lichamelijke vermoeidheid optreedt en dat deze een tijd aanhoudt. Wanneer de ernstige vermoeidheid echter langer dan 3 maanden na de behandeling aanhoudt spreken we van ernstige chronische kankergerelateerde vermoeidheid.
Wanneer bloedonderzoek geen verklaring voor ernstige vermoeidheid laat zien zou u rustig aan de conditie en kracht gaan werken.
In Nederland is het gebruikelijk dat mensen na de medische behandeling van kanker ondersteuning krijgen van een fysiotherapeut om kracht en conditie onder begeleiding voorzichtig op te bouwen. Heeft u misschien toegang tot begeleiding door een (oncologisch) fysiotherapeut?
Misschien kunt u voor wat spieropbouw bij een fysiotherapeut krachtoefeningen vragen die u thuis, bij de fysiotherapeut of in een sportschool kunt doen. U mag nooit twee dagen achter elkaar krachttraining doen, de spieren hebben tijd nodig om te herstellen voordat ze opnieuw een zware inspanning mogen doen. Laat er dus minimaal 1 dag rust tussen zitten.
U mag wel dagelijks een stukje wandelen of zwemmen maar zorg ervoor dat dit u niet uitput. U zou kunnen starten met rustig een kwartiertje per dag wandelen, eventueel met een pauze tussendoor. Na een week zou u dat kunnen gaan uitbreiden met 5 minuten per week.
Voor meer informatie over vermoeidheid bij kanker zou u ook eens kunnen kijken op de website www.fitterbijziekte.nl/kanker
Hartelijke groet,