Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Is er een aantoonbaar verband tussen vermoeidheid en kanker?

In augustus 2018 ben ik geopereerd aan een kwaadaardige tumor in mijn linker borst met uitzaaiingen naar de linker oksel. Heb een borstbesparende operatie ondergaan en daarnaast zijn er 17 lympheklieren verwijderd. Na de operatie heb ik enkele chemokuren gehad, maart 2019 ben ik gestart met 20 mg Tamoxifen.

In  december 2019 heb ik mij hersteld gemeld, maar na een half jaar full-time werken ben ik wekelijks ca. 8 uur verlof op gaan nemen omdat de vermoeidheid parten ging spelen. Heb in januari van dit jaar nog geprobeerd om full-time te werken, maar dat was geen succes. Daar mijn verlof op begon te raken heb ik mij in overleg met mijn leidinggevende 24 mei van dit jaar voor 12 uur per week ziekgemeld. Heb in dit traject een onderzoek gehad bij een medisch expertise centrum op het gebied van arbeid en gezondheid. Zij concluderen m.b.t. de relatie vermoeidheid als gevolg van kanker het volgende:

Wat betreft de energetische klachten, de snelle vermoeibaarheid is de beoordeling lastiger. Vermoeidheid is een subjectieve en individuafhankelijke parameter welke in beginsel geen leidraad kan en mag zijn bij het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid. Vermoeidheid na kanker is wel een bekend fenomeen waarmee we conform de verzekeringsgeneeskundige richtlijnen wel rekening moeten houden. Daarbij is er in het specifieke geval van cliënt ook sprake van medicamenteuze behandeling die een effect op het energieniveau kan hebben. Er is hiernaast echter geen onderbouwing te geven voor een medische urenbeperking vanuit energetisch oogpunt hoe invoelbaar de situatie waarin cliënt zich bevindt ook is.                                                                                 -----------------------------------------------------------------------------------------                               Ik ben na mijn herstel begin 2020 onder begeleiding gestart met conditietraining tot november 2021, merkte toen dat ik mijn grens in opbouwen bereikt heb en ben met de training 2x per week zelf verder gegaan. Doe ik overigens nu nog. Het resultaat is echter dat ik als gevolg van de kanker en de behandeling met een vermoeidheid zit waardoor ik niet meer full-time kan werken.   De folder van het KWF folder "kanker en vermoeidheid" heb ik aan mijn bedrijfsarts gegeven, maar het blijft lastig dat ook deze arts geen stellige uitspraak over dit verband durft te doen daar volgens haar en de verzekeringsarts het verband niet wetenschappelijk is aangetoond.

Ik heb de bedrijfsarts al aangegeven dat er door wetenschappers gezocht wordt naar behandelingen tegen de vermoeidheid als gevolg kanker en de behandeling daarvan en dat daarmee gesteld kan worden dat de wetenschappelijke relatie daarmee gelegd is, echter de bedrijfsarts blijft toch vasthouden aan de conclusie van de verzekeringsarts.

Mijn vraag aan jullie is of jullie ervaring hebben met situaties als die waar ik nu in zit en of jullie mij hierin een advies kunnen geven? Is er misschien jurisprudentie die mij kan helpen?

Antwoord

Beste Nikkies,

 

Dat is een lastige vraag: er is zeker een heel duidelijk verband tussen kanker en vermoeidheid, maar de vraag hier is of er een causaal (oorzakelijk) verband is tussen kanker en langdurig chronische vermoeidheid. Gezien hoe vaak het voorkomt zou ik persoonlijk vermoeden van wel, alleen kun je dat niet heel objectief vaststellen, omdat deze vermoeidheid altijd een subjectieve ervaring is, die lastig objectief te meten is. Vermoeidheid wordt bovendien door heel veel processen tegelijk beïnvloed, ook dat maakt het lastig te onderzoeken. Er is wel wat fundamenteel onderzoek naar de energiehuishouding in de cellen en de spieren en ook de invloed van kanker op het immuunsysteem. Ik weet niet of er jurisprudentie is op dit gebied. Wat ik wel weet is dat mensen vaak juist heel graag weer terug naar werk willen en dat ze juist door wat minder uren te werken dat beter vol kunnen houden.

 

Hartelijke groet,

 

Marije van der Lee

Laatst bewerkt: 16/12/2022 - 15:05

Dank voor je reactie Marije!

Echter, ik ben terug naar het werk gegaan, full-time. Om het vol te houden is het belangrijk dat ik ca. 30% minder kan werken. Daarom heb ik mij ook ziekt gemeld. Echter, het probleem is dat de relatie van de vermoeidheid en de kanker wetenschappelijk niet onderbouwd schijnt te zijn en mijn ziektereden derhalve niet als legitiem wordt gezien en ik verplicht mijn uren op dien te bouwen. Daarom ben ik op zoek naar bijvoorbeeld een arts die dit statement wel durft te maken of naar jurisprudentie over dit onderwerp.

Hartelijke groet,

Nicky

Laatst bewerkt: 22/12/2022 - 00:06

beste Nicky,

jazeker is er een verband tussen kanker en vermoeidheid, maar hoe het oorzakelijk zit kan per persoon verschillen. Het is best complex, omdat er veel factoren zijn die een rol spelen bij deze vermoeidheid.

Er zijn bedrijfsartsen gespecialiseerd binnen de oncologie, bedrijfsarts consulent oncologie (BACO). Wellicht kunnen zij jou verder helpen, Over BACO | BACO (nvka.nl).

Hartelijke groet,

Edith Schoots

Laatst bewerkt: 03/01/2023 - 07:04