Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Late bijwerkingen hormoontherapie ?

Hello

Ik ben 69 , heb prostaatkanker , uitgezaaid . Prostaatverwijdering gehad . In oktober 2020 gestart met hormoontherapie + 6 x docetaxel . 
Begin dit jaar 2 x bestraald geweest voor uitzaaiing op de ruggewervel . 
Van de kanker zelf totaal geen last . 
PSA begint nu te stijgen , dus een volgende behandeling zit er aan te komen . Welke is nog niet zeker , hangt af van de resultaten van pet scan begin volgende maand .


Voor een 69 jarige kankerlijer is mijn fysieke conditie meer dan behoorlijk . Doe fitness en ga een paar keer per week joggen . Soms kort , 5-6 km , soms lang 15-25 km .

Echter , die conditie gaat achteruit , en sneller dan ik op mijn leeftijd kan afschuiven . Snelheid verminderd en lange afstanden wordt moeilijker .
Sneller vermoeid , ook in het dagelijks leven . 
Ergens heb ik het gevoel dat het een beetje tussen mijn oren zit . Gewoon , een zware krachtinspanning , of het nu sport is of iets anders gaat moeilijk .
En na een tijd stilzitten moet ik me echt oppeppen om in beweging te komen 

Oncoloog maakt daar allemaal niets van . Die vindt het al straf dat ik nog 20 km kan joggen . Je moet maar gaan wandelen zegt die . 

Nu , buiten het feit dat je sexleven om zeep is , heb ik van die hormoontherapie eigenlijk nooit last gehad .

Kan het dat , nu , bijna 2 jaar later , er toch nog bijwerkingen beginnen op te treden , in de zin van lichamelijke of geestelijke vermoeidheid ?

Of ben ik gewoon een beetje depri ? 


gr , Willy
 

Antwoord

Beste Willy,

 

Vervelend dat u, het joggen wat u zo graag doet, niet meer kunt doen zoals u dat voorheen kon. Helaas zorgt de hormoontherapie voor stijvere gewrichten en spieren daarentegen is het wel heel goed om te bewegen. Joggen is ook zelfs goed om botontkalking tegen te gaan.

Echter verklaart dat niet waarom u nu sneller vermoeid bent. Wellicht is het een combinatie van uw ziekte, de verhoogde PSA, de hormoonmedicatie en de tijd die voortschrijdt.   

U kunt nog overwegen om, met een verwijzing van de huisarts, een afspraak met een sportarts te maken voor een inspanningstest met ademgasanalyse. U wordt hierbij maximaal belast waarbij het inspannings-ECG gecontroleerd wordt. Er wordt tevens een longfunctie-onderzoek en rust-ECG gemaakt. Op deze manier krijgt de sportarts een indruk over uw conditie die hart, longen en spieren spelen bij uw inspanningsvermogen en de eventuele beperkingen daarin.

Succes!

 

Met vriendelijke groeten,
Edith Schoots

Oncologie- en oedeemfysiotherapeut

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46