Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
moe aanvallen
Hallo Edith en Marije.
Ik heb even advies van jullie nodig want ik weet het zelf niet meer. Eind januari was ik klaar met al mijn behandelingen voor borstkanker. 16 chemokuren met extreem veel bijwerkingen, operatie en 20 bestralingen . Ik werk in de zorg en ben een paar weken later heel rustig en zonder druk van het werk therapeutisch gaan werken , eerst maar twee uur in de week. Heb zowel ergo als fysio therapie en het ging langzaam de goede kant op, tot een maand geleden, Ik kreeg opeens moe aanvallen[ weet niet hoe ik dat moet omschrijven]. Het valt mij zomaar aan , zelf als ik niets doe. Het is net of ik dan helemaal ben uitgeput. Herstel duurt ook langer. Ben nu eerst gestopt met werken en ze gaan kijken of er lichter werk voor mij is. Maar als ik mij zo voel lukt mij dat zelf niet.
Mijn vraag is : wat kan ik hier aan doen { heb rust momenten op de dag , ik slaap redelijk, wandel elke dag even buiten, heb gen corona of iets anders] en ik vind het vreemd dat dit nu 10 maanden na de behandeling komt opzetten. Gebeurd dit wel vaker. In mijn hoofd kan ik van alles alleen mijn lichaam wil niet meer.
groet van Alice.
Antwoord
Beste Alice,
Wat vervelend zo’n terugval! Wat je beschrijft als vermoeidheidsaanvallen is iets dat wij vaker horen (ook dat later kan ontstaan). Mensen beschrijven een vermoeidheid die plots als een zware deken over je heen valt, of zoals de titel van een boek dat hier ook over gaat: een lichaam van lood. Wat je al doet klinkt verstandig: rustmomenten op de dag, goed slapen en elke dag buiten wandelen. Misschien vind je hier nog meer tips over de afwisseling in activiteiten: (link fitternaziekte/kanker invoegen). Ook horen we vaak dat je hoofd meer wil dan je lichaam. Dan is het soms behulpzaam om wat minder te willen, omdat elke keer dat je iets wil en dat niet lukt en ook frustratie kan ontstaan die weer tot meer vermoeidheid leidt. Als dat heel lastig blijft en de andere adviezen helpen niet dan zou je je kunnen aanmelden voor een online behandeling (mindermoe.nl).
We hopen dat dit je iets verder helpt? Bespreek het ook vooral met je ergo als fysio therapeut.
Hartelijke groeten,
Marije van der Lee
Hier onder vind je de link naar de website fitter bij ziekte:
https://fitterbijziekte.nl/