Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Neerslachtig na conditietraining

Beste,

Ik zit door longmetastasen in de palliatieve fase van nierkanker. Door de immuuntherapie kreeg ik bijnierscjorsinsufficientie waarvoor sinds een jaar hydrocortisone. Immuuntherapie is noodgedwongen (autoimmuunreacties) moeten stoppen en dit al anderhalf jaar. Tot drie maanden geleden was ik stabiel, nu discrete progressie. 

Nu hoor je altijd dat bewegen goed is en enorm wordt aangemoedigd. Maar bewegen doet mij helemaal niet goed voelen, intengendeel. Als ik ga wandelen, word ik na een tijdje duizelig en ga ik zwalpen waardoor het me angst geeft. Ik doe één keer per week conditietraining bij de kinesist (na al een jaar aan een stuk) en heb dan altijd drie dagen erna last in de vorm van pijnlijke spierstijfheid en vermoeidheid waardoor ik overdag moet slapen. Ik word ook helemaal niet gelukkig van bewegen of zo, integendeel. Ik ben daarna zo op dat ik me slecht in mijn vel voel, kwaad op mezelf ben en zin heb om meerdere potjes te huilen. Ik probeerde al alles en ook de kine is een schat: ze zet altijd onze lievelingsmuziek op, is positief stimulerend, past aan aan mijn klachten... Ik weet dat ik moet bewegen, maar het duwt me altijd enorm in de put, zowel fysiek als mentaal. Wat kan ik hieraan doen?

Ter info: ik werk 18 uur per week maar met maximaal thuiswerk. Ik slaap heel goed. Heb hier al over gesproken met oncoloog maar die heeft geen antwoord. 

Antwoord

Beste Clemence,

Wat een nare ervaring moet dat zijn. Het lijkt erop dat de training veel te zwaar is voor u en u aan het overtrainen bent. Het is belangrijk dat de training aangepast wordt aan uw gezondheidstoestand en aan de medicatie die u gebruikt. Ik zou niet op deze wijze verder gaan met trainen, dit schiet z’n doel voorbij. Of aanpassen van de training, of naar een ervaren oncologiefysiotherapeut gaan of helemaal stoppen met trainen en kleine stukjes buiten wandelen of fietsen zou mijn advies zijn.

Succes!

Edith Schoots

Laatst bewerkt: 23/01/2023 - 17:08

Oei... En ik vond mezelf een luie slappeling die een schop onder de kont nodig had... Met enkel me'srn in de buurt die zuchten als ze 'maar 5km liepen' heb je ook het gevoel te moeten hé, tegen het uitlachen in te gaan...

Oncofysiologen hebben we niet in Vlaanderen, voor zover ik weet. Praatje met de kine nodig dus. Vind het wel belangrijk haar te blijven zien voor mijn ademhaling ook..

Dank je wel! 

Laatst bewerkt: 24/01/2023 - 07:27

Beste Clemence,

Oh nee totaal geen luie slappeling en die schop heb je juist niet nodig. Prima plan om ademhalingstherapie voort te zetten maar niet meer de grenzen van je fysieke kunnen overschrijden.

Helaas kan je lichaam niet meer wat je wil of wat anderen denken dat je kunt. Dat is best een uitdaging. 

Hartelijke groeten,
Edith Schoots

Laatst bewerkt: 30/01/2023 - 10:22