Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Vermoeidheid na stoppen Tamoxifen/ PMS klachten

Ik ben nu 1,5 jaar gestopt met Tamoxifen. Mijn oncoloog adviseerde mij om te stoppen omdat de bijwerkingen te ernstig waren. Een andere anti hormoon therapie was er voor mij niet omdat ik nog niet in de overgang zat. Ik was toen 32 jaar. 

Nu ben ik inmiddels 1,5 jaar gestopt met de anti hormoon therapie. Er viel een last van mijn schouders en ik begon mij energieker te voelen. Meer flexibel, ik kon weer normaal trappen op mijn fiets. Niet meer hijgend bovenaan een trap aan komen, geen opvliegers in de nacht. En ik kon mijn werk weer beter uitvoeren :). 

Toch voel ik mij na 1,5 jaar nog steeds moe. Een blijvende vermoeidheid en geen flow door mijn lijf voelen. Er stroomt geen energie doorheen en ben doorgaans futloos. Ik doe de dingen ik doe op halve kracht en dit put mij uit! Elke keer aan het einde van het jaar dan kan ik gewoon niet meer en ik ben mega bang dat ik in een burn out kom. 

Ik ben tussendoor ook nog aan m’n eierstok geopereerd. Ook al was dit een kijk operatie, ze hebben 1 eierstok er afgehaald. Na deze operatie ben ik veel aangekomen in gewicht, alsof het er van de een op andere dag aan zat en ik veel vocht vast houd. 

  • mijn lijf is verslapt 
  • Ik ben veel aangekomen op buik, billen, armen en hou nog steeds vocht vast in m’n vingers? 
  • Ik wordt nooit uitgerust wakker (ik ga naar bed om 22:00 - 7:30 maar het liefst blijf ik dan liggen) 
  • Ik eet alles biologisch, plant based, minimale koolhydraten, minimale gluten, minimale vlees inname, minimale koe zuivel (ik eet wel vis en ei). 
  • Ik sport niet omdat ik me daar te slap voor voel (als iemand een tip heeft voor beweging/ sport, dat is welkom)
  • Ik fiets wel elke dag ca 1 uur en loop veel dus krijg wel beweging 

Daarnaast heb ik het idee dat de combinatie van stoppen met Tamoxifen en 1 eierstok missen mijn hormonen in de war heeft geschopt. Mijn menstruatie is nu veel heftiger dan daar voor en ervaar heel andere klachten. Waar ik voorheen nooit zo veel last had van m’n menstruatie heb ik nu veel pijn in mijn onderrug, verkramping in nek (niet meer te bewegen), knallende hoofdpijn, PMS.

Mijn vraag is: is het normaal om na 1,5 gestopt te zijn met Tamoxifen je nog steeds zo moe te voelen en waarschijnlijk hormonaal niet in balans te zijn? 

Ik weet echt niet bij wie ik hiervoor terecht moet. Ben het leuren met mijn lijf echt zat en wil me gewoon graag goed voelen. 

Bedankt alvast voor een antwoord ❤️.

Antwoord

Beste Eva_roos,

Wat vervelend dat je nog steeds zo vermoeid bent, ondanks je eigen inspanningen om de vermoeidheid onder controle te krijgen.

Het zou goed kunnen dat er een hormonale disbalans is ontstaan of dat je door de verwijdering van je eierstok alsnog in de overgang bent gekomen. Het verwijderen van ovaria zorgt voor schommelingen van hormonen waardoor je meer vermoeid kunt zijn. Daarvoor zou je wellicht advies kunnen krijgen bij een vrouwenpoli of overgangsconsulente. 

Bij PMS zou wellicht brufen bruis ingezet kunnen worden tegen de pijn. Je zou met de huisarts kunnen bespreken of je hiervoor in aanmerking komt.

Wat betreft het sporten een aantal tips van onze fysiotherapeut:

- doe iets wat je echt heel leuk vindt

- rustige yoga

- hulp bij een oncologiefysiotherapeut vragen; https://defysiotherapeut.com/zoek-fysiotherapeut/

 

Hartelijke groet,

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46