Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

zware vermoeide benen.

Hallo, 

In 2018 heb ik allerlei behandelingen ondergaan voor  uitgezaaide spierinvasieve blaaskanker.

O.a. chemotherapie en diverse operaties. Gelukkig kon mijn blaas gespaard blijven maar daarom moest ik wel bestraald worden, ca. 25x en alle pelviene klieren zijn verwijderd.

Ik heb poly neuropathie aan de chemo overgehouden Bij de bestraling was me vermoeidheid voorspeld, echter direct hierna had ik daar geen nog klachten over.  

Ik ben nu  3 jaar verder en het kost me steeds meer moeite om een eindje te lopen. Mijn benen voelen heel moe en zwaar aan en ik loop alsof ik dronken ben. Ca. 2 jaren geleden heb ik bij mijn uroloog melding gedaan van het vermoeide zware gevoel in mijn benen en dit werd voor kennisgeving aangenomen.  Ik heb  nu het vermoeden dat het heel langzaam steeds erger is geworden in de loop van de afgelopen paar jaren. 

Omdat ik 2 honden heb ben ik  verplicht om ze een aantal keer per dag  uit te laten natuurlijk en ik zet me ten doel dan tenminste 1 x per dag een wat langere  afstand te lopen dan alleen een blokje om. Meestal heb ik het gevoel mezelf voort te moeten slepen. Even gaan zitten om uit te rusten helpt niet tegen deze vermoeidheid in mijn benen. Aan het eind van de dag nog even een boodschap doen bij de winkel ca. 50 m. verderop is een grote opgave. Hoe meer ik moe ben hoe meer ik zwalkend en onzeker ga lopen. 

Wat ik nu graag wil weten of dit nog een gevolg kan zijn van de behandelingen die ik heb ondergaan en of  hier nog iets aan zou kunnen verbeteren. Ik hoop dat ik met deze vraag aan het juiste adres ben want ik zie hier geen andere professional bij wie dit thuis zou kunnen horen. 

Dank alvast voor het antwoord, met vriendelijke groet Wilma. 

Antwoord

Beste Wilma,

Wat een nare klachten heeft u overgehouden aan de behandelingen voor de blaaskanker. Bestraling geeft inderdaad vaak pas na langere tijd nog klachten. Maar of het vermoeide, zware gevoel in de benen daar vandaan komt durf ik u niet te zeggen. Als ik uw verhaal lees komen er twee mogelijke opties bij mij op:

  • Het dragen van op maat gemaakte steunkousen kan uw vaten in de benen ondersteunen waardoor uw benen mogelijk minder zwaar en vermoeid zullen voelen. Uw huisarts/specialist kan u hiervoor een verwijzing voorschrijven.
  • Uit balans zijnde bekkenbodemspieren kunnen ook een pijnlijk en zwaar gevoel in de benen geven. Hiervoor zou u bij een bekkenfysiotherapeut te rade kunnen gaan. Uw huisarts/specialist kan u hierin adviseren.  

Misschien kunt u dit nog eens met de uroloog en/of huisarts bespreken. 

Hopelijk kunt u hier weer iets verder mee komen.

Met vriendelijke groeten,
Edith Schoots

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46