Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Arbeids ongeschiktheids verzekering voor ondernemer
Hallo,
een vriendin van mij is onderneemster en wilt een a.o.v. vorm afsluiten.
Er wordt daarin gevraagd of ze verwacht ziek te worden voor haar pensioen leeftijd.
Wat mag ze daarbij invullen?
Ze is gen draagster van BRCA1gen mutatie maar ze doorloopt wel alle behandelingen om te voorkomen dat het gen de kans krijgt naar buiten te treden zeg maar. Haar borsten zijn verwijderd en ook laat ze de eileiders verwijderen op de leeftijd dat daar het advies voor staat eveneens de rest van de eierstok.
Dus inprincipe heeft ze net zoveel kans als ieder ander om ziek te worden. Dit heeft de arts ook tegen haar gezegd.
Ze verwacht dus ook niet ziek te worden van het gen en wilt dus nee invullen maar ze is bang dat mocht het wel gebeuren dat ze ziek word van de gen mutatie dat ze dan niks verzekerd krijg...
Kunt u aangeven wat ze in dit geval moet doen?
Antwoord
Beste Onderneemstermetgen,
Hartelijk dank voor je vraag. Ik kan op basis van je bericht niet precies inschatten wat voor product je vriendin wil afsluiten. De vraag of ze verwacht voor haar pensioendatum ziek te worden, zou bij een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering niet gesteld moeten worden. Maar misschien bedoel je met 'een AOV-vorm' iets anders?
In elk geval, bij aanvragen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag een verzekeringsmaatschappij niet zomaar alles vragen over erfelijke ziektes, erfelijke aandoeningen of onderzoeken daarnaar. Tot een bepaald verzekerd bedrag (zie hieronder welk bedrag dat is) vraagt de verzekeraar niet naar erfelijke ziektes in de familie, niet naar uitslagen van DNA-onderzoek van jezelf, en óók niet naar behandelingen en ingrepen die preventief zijn gedaan als je een genmutatie hebt. Boven het bedrag mag de verzekeraar er wel naar vragen.
Als de ziekte zich al heeft geopenbaard, of je hebt klachten die er mogelijk verband mee hebben, moet je dat altijd melden. Maar daar lijkt bij je vriendin (gelukkig) geen sprake van.
Het bedrag dat ik bedoelde (de 'wettelijke vragengrens') is momenteel voor het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid € 47.578 en voor de volgende jaren van arbeidsongeschiktheid € 31.851 euro. Dit bedrag wordt periodiek aangepast. Het actuele bedrag staat altijd hier.
Als het goed is, geeft de verzekeraar in de gezondheidsverklaring precies aan, wat wel en niet gevraagd wordt. Bij twijfel kun je altijd de medische dienst van de verzekeraar bellen, of laten bellen als je dat prettiger vindt.
Ik hoop jou en je vriendin hiermee geholpen te hebben. Succes met de aanvraag!
Met vriendelijke groet,
Matthijs Timmermans