Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Behandelde kanker en annuleringsmogelijkheden bij toekomstige vakantie
Hallo,
Eerder dit jaar is bij onze zoon Acute Leukemie (AML) geconstateerd. Aangezien zijn behandelingen in onze vakantieperiode vielen, hebben wij onze vakantie geannuleerd. Onze doorlopende annuleringsverzekering heeft de kosten uitgekeerd. Inmiddels zijn de benodigde behandelingen achter de rug en is een stabiele situatie ontstaan. Echter; de AML-variant van onze zoon is een kankervariant waarvan de arts aangeeft dat de kans op terugkeer even groot is als de kans dat het wegblijft. De risicoperiode is de komende twee jaar het grootst. Na vijf jaar wordt de conclusie “schoon” getrokken.
Volgend jaar willen mijn man en ik een reis buiten Europa gaan maken. Ik heb contact gezocht met onze annuleringsverzekering met de vraag hoe zij aankijken tegen dekking in deze specifieke situatie. Ik krijg het antwoord dat ik, als ik op vakantie wil, maar vlak voor het moment waarop we zouden willen reizen, contact op moet nemen om te horen of we kunnen boeken of niet.
Gezien onze plannen is dit niet haalbaar. Daarnaast is het een ook weinig realistisch perspectief; op het moment dat we weten dat de leukemie terug is, gaan wij natuurlijk niet boeken en is overleg ook niet nodig.
Wat kan een (doorlopende) annuleringsverzekering in deze situatie aan voorwaarden stellen?
Antwoord
Beste TeamAap,
Bedankt voor je vraag. Het is inderdaad verstandig goed te kijken, hoe hiermee om te gaan. Bij een normale reis- of annuleringsverzekeringen is het onzekere karakter van een bepaald voorval (zoals verslechterende gezondheid) bepalend voor de afwikkeling van een claim. Dus een stabiele ziekte die vrij onverwacht verslechtert, zou geen probleem moeten zijn. Ik vermoed dat dit de achtergrond is van wat de verzekeraar daarover zei; het moment van boeken en de situatie en vooruitzichten op dat moment, zijn immers heel belangrijk voor of iets onzeker is of niet. Sommige verzekeraars kunnen ook een doktersverklaring opvragen, wanneer de reden van annuleren ziekte is. Zie ook deze informatie van de Consumentenbond en deze informatie van VanAtotZekerheid.
Ik hoop jullie hiermee verder geholpen te hebben. En hopelijk kan de reis volgend jaar gewoon (verzekerd) doorgaan.
Met vriendelijke groet,
Matthijs