Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Erfelijkheid en meldplicht

geachte lezer,

In de medische verklaring wordt gevraagd naar erfelijkheid. Nu kom ik er niet uit of in mijn situatie ik meldplicht heb. Ik blijft onder de gestelde grens. 

Ik heb een oogmelanoom gehad en uit genetisch onderzoek is gebleken dat ik een erfelijke afwijking heb. Nu is nooit uit onderzoek gebleken of deze afwijking ook de reden is voor mijn tumor, weefsel onderzoek kon niet worden uitgevoerd. Wel valt deze zeldzame kankervorm onder de soorten kanker die door deze erfelijke afwijking kan veroorzaken.  

Nu staat in de wet het volgende en kan ik nergens het antwoord vinden of ik onder dik gedrukte val:


Bij een keuring in verband met het aangaan of wijzigen van een verzekering mogen geen vragen worden gesteld over in artikel 3, tweede lid, onderdeel a, genoemde ziekten, voor zover die op erfelijkheid betrekking hebben, bij de bloedverwanten van de aspirant-verzekerde en, tenzij de ziekte manifest is, bij de aspirant-verzekerde zelf en over onderzoek bij de aspirant-verzekerde en bij diens bloedverwanten gericht op de erfelijke aanleg voor ziekte en de resultaten van dergelijk onderzoek, indien de te sluiten verzekering de vragengrens niet overschrijdt. 

Hopelijk kunnen jullie meer helderheid geven op deze vraag.

Antwoord

Beste Berendjan1337, 

Bedankt voor je goede en begrijpelijke vraag. Of iets manifest is of niet, is immers niet altijd duidelijk. Ik ga uitzoeken hoe ik je het beste kan adviseren hierin, en laat het snel weten.

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 20/06/2024 - 10:30

Beste berendjan1337, 

Allereerst wijs ik u graag op de schone lei-regeling, waarin bepaald is dat in bepaalde gevallen een kanker niet gemeld hoeft te worden. Ik weet niet of dat van toepassing is, maar noem het toch even. Meer erover vindt u hier

Als de tumor gemeld moet worden volgens die regeling, is mijn advies de aanleg ook te melden. Want het oogmelanoom is te beschouwen als een manifest gevolg van de aanleg. Wel kunt u in de gezondheidsverklaring aangeven dat u hier graag over wilt overleggen, in hoeverre de verzekeraar dit gebruikt in de risicobeoordeling, en hoe wordt gekeken naar controles etc.  

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 26/06/2024 - 12:04

Beste Matthijs,

Dank voor het attenderen op de schone lei-regeling. Ik ben hier mee bekend, maar deze is helaas niet van toepassing op mijn situatie. 

Gebleken is, dat alle erfelijke afwijkingen rond het betreffende gen, door de beoordelaars als één en het zelfde worden beschouwd. Terwijl door de arts is aangegeven dat er geen klinische betekenis is voor de specifieke afwijking die bij mij is vastgesteld. Welke uniek is en enkel bij mij voor komt. 

Bent u bekend met een goede adviseur of instantie die deze aanvraag kan begeleiden? 

Independer is hiervoor ontoereikend.

Dank voor het uitzoeken en uw informatie en ik ga er mee verder!

Laatst bewerkt: 27/06/2024 - 09:20

Beste berendjan1337,

Ik kan (mag) niet één of meerdere specifieke (markt)partijen aanraden, maar als u via google zoekt op financieel adviseur en (chronische) ziekte, krijgt u een aantal relevante hits van partijen die u verder zouden kunnen helpen.

Ook zou u aan de medisch adviseur(s) van de verzekeraar(s) kunnen vragen, of zij erover in gesprek willen gaan met uw eigen arts. Ik weet niet of zo'n gesprek haalbaar is, maar het kan mogelijk wederzijds een en ander ophelderen. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

Laatst bewerkt: 28/06/2024 - 08:50

Beste Matthijs,

Het traject loopt voort en nogsteeds ingewikkeld.

Het heeft een aanvullende vraag mijnerzijds opgeleverd. Hoe zit het qua schone lei regeling met genetische afwijkingen? Bben je dan nog steeds meld plichtig wat betreft de genetische afwijkin, ook al val je ondertussen onder de schone lei regeling?

 

Mvg.

Laatst bewerkt: 16/09/2024 - 09:09

Beste berenjan1337, 

Bedankt voor uw aanvullende vraag. Belangrijk is dat zowel de schone lei-regeling als de regelgeving over het niet hoeven melden van een genetische aanleg, gelden onder de wettelijke vragengrens. Dus als uw situatie onder de schone lei-regeling valt, moet het wel gaan om een verzekering onder die vragengrens. En dan hoeft de genetische aanleg ook niet gemeld te worden. 

Bij verzekeringsaanvragen boven de vragengrens, geldt de schone lei-regeling niet. Ook moet  de melanoom dan gemeld worden, en ook de genetische aanleg als daarnaar gevraagd wordt. 

Met vriendelijke groet,

Matthijs Timmermans

 

Laatst bewerkt: 18/09/2024 - 08:47