Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Huis kopen / overlijdensverzekering
Hoihoi! Ik ben Lianne, 27 jaar en inmiddels 2,5 jaar schoon van Hodgkin lymfoom en gelukkig weer volop aan het leven. Ik merk dat in de volgende fase van mijn leven, namelijk een huis kopen met mij vriend weer wat zorgen omhoog komen gerelateerd aan mijn ziekteproces. Ik weet namelijk dat ik met moeite een overlijdensverzekering zal krijgen met mijn achtergrond, nu vroeg ik me af is dat noodzakelijk voor het krijgen van een hypotheek? Is het verplicht dit te melden of doen ze hier onderzoek naar?
Daarnaast lijkt het alsof ik zonder overlijdensverzekering geen Nationale Hupotheek Garantie krijg, is het lastig hierom heen te komen of is het makkelijk een hypotheek zonder NHG te krijgen? Ik loop op forums een beetje vast en merk dat er weinig ‘ervaringsdeskundigen’ zijn op dit gebied of die er in ieder geval iets over delen, hopelijk is dat een goed teken!
Ik hoop enorm dat je wat van mijn zorgen kunt wegnemen en je wellicht dit soort vragen vaker tegen bent gekomen.
Alvast enorm bedankt!
Met vriendelijke groet, Lianne Boersma
Antwoord
Beste Lianne,
Bedankt voor je (zeer begrijpelijke!) vraag. Ik zal proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Ten eerste wordt bij het afsluiten van een hypotheek niet om gezondheidsgegevens gevraagd. Dan hoef je dus je ziektegeschiedenis niet op te geven. Dat je ziek was, zou dus geen belemmering moeten zijn.
Ten tweede is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet meer verplicht als je een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) bij je hypotheek wilt. Dat is sinds 2017 het geval. Zie dit bericht op de NHG-site: https://www.nhg.nl/faq/vermogen-en-verplichtingen/is-een-overlijdens-ri…. Veel mensen denken nog dat het wel verplicht is, maar dat is dus niet meer zo.
Dan de overlijdensrisicoverzekering zelf. Want hoewel je voor de hypotheek en NHG geen ORV af hoeft te sluiten, kan een ORV natuurlijk wel zinvol zijn. Als je onverhoopt zou komen te overlijden, dan kan de inkomensterugval beter worden opgevangen. En voorkom je dat je vriend naar een andere woning moet verhuizen.
Of je een ORV kunt afsluiten hangt af van je specifieke situatie. Welk type kanker had je, welk stadium, hoe verliep de behandeling? Wat is je leeftijd, en zijn er nog andere gezondheidsfactoren. De arts die voor een verzekeraar werkt, zal daarnaar kijken. Ik ken jouw situatie niet precies, dus het is lastig een concreet antwoord te geven. Maar ik zou het wel proberen. Liefst bij een aantal verschillende verzekeraars, want elke verzekeraar is zelf verantwoordelijk voor hoe hij hiermee omgaat. Als het onverhoopt toch niet lukt, of alleen tegen een heel hoge premie, stel dan vooral vragen zoals: kan het op een later moment wel? En kan het nu al, als ik een iets andere verzekering afsluit, met bijvoorbeeld een lager verzeker bedrag? Een goede financieel adviseur kan je hierin ook helpen.
Ik hoop je hiermee verder geholpen te hebben. Veel succes met je zoektocht naar hypotheek en (mogelijk) ORV!
met vriendelijke groet,
Matthijs Timmermans
Verbond van Verzekeraars