Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Kanker en op familiebezoek naar Japan?
Beste Aize en Matthijs,
Graag wil ik jullie een vraag stellen voor een goede collega van me, die darmkanker heeft. Zijn diagnose is vastgesteld in januari: fase 4 met uitzaaiingen. Echter, hij heeft een zeldzame vorm van deze kankersoort (4%) waardoor hij voor gentherapie in aanmerking kwam. Dit lijkt bij hem goed aan te slaan, en de artsen zijn voorzichtig optimistisch. Hij heeft tijdelijk een stoma door een verstopte darm, maar is verder in goede gezondheid en zijn toestand is stabiel. Zijn behandelend oncoloog ziet geen bezwaar in de reis en moedigt een familiebezoek van twee weken aan voor o.a. zijn mentale gezondheid.
Nu heb ik heel wat tussenpersonen en verzekeraars afgebeld maar niemand kan mij hier een antwoord op geven, dus vandaar dat ik mijn vraag voor hem hier graag wil stellen. De situatie is als volgt: Zijn reis is geboekt NA zijn diagnose. Mocht hij onverwacht door complicaties waar de kanker aan ten grondslag ligt in het ziekenhuis belanden in Japan, dan zal de zorgverzekering (Zorg en Zekerheid) dat niet dekken. Dit weet hij. De vragen:
* is het niet zo dat er wel vergoed wordt tot het bedrag dat de (nood)behandeling gekost zou hebben als hij in Nederland was gebleven?
* is er een verzekeraar bij wie hij voor een kortdurende periode van 2 weken een extra verzekering af kan sluiten om dit risico af te kopen? Zo ja, wat heeft hij daar voor nodig? (Desnoods wil zijn behandelend arts naar verwachting wel een statement ondertekenen)
* Enige andere informatie of tips waar hij wat aan heeft als kankerpatient die familie wil bezoeken in het buitenland?
Alvast heel erg bedankt voor jullie inzichten en hulp.
Antwoord
Beste Vintastique,
Bedankt voor de vragen voor je collega. Fijn om te horen dat het naar deze zware omstandigheden goed gaat met zijn gezondheid. Hieronder geef ik graag antwoord op je vragen:
1. Is het niet zo dat er wel vergoed wordt tot het bedrag dat de (nood)behandeling gekost zou hebben als hij in Nederland was gebleven?
Dat klopt. De basisverzekering vergoedt de kosten tot het maximaal in Nederland vergoede tarief. Een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering kan dit bedrag aanvullen tot het bedrag dat de behandeling daadwerkelijk kost. De (EHIC) zorgpas die iedereen in Nederland heeft, is ook in Japan voldoende bewijs van de Nederlandse zorgverzekering.
2. Is er een verzekeraar bij wie hij voor een kortdurende periode van 2 weken een extra verzekering af kan sluiten om dit risico af te kopen? Zo ja, wat heeft hij daar voor nodig? (Desnoods wil zijn behandelend arts naar verwachting wel een statement ondertekenen)
Niet als het gaat om een aanvullende zorgverzekering, dus hiervoor kan worden gekeken naar de mogelijkheden binnen een reisverzekering. Meer informatie over het verzekeren van deze zorgkosten vind je bijvoorbeeld op: Dekking reisverzekering geneeskundige kosten (independer.nl), of hier een uitgelicht voorbeeld: Dekking Medische kosten - ANWB Doorlopende Reisverzekering | ANWB.
3. Enige andere informatie of tips waar hij wat aan heeft als kankerpatiënt die familie wil bezoeken in het buitenland?
Uiteraard hoop ik dat hij geen medische kosten hoeft te maken zolang hij daar is. Mocht dat tóch het geval zijn, kan het zo zijn dat hij kosten moet afrekenen voor deze zorg. Het is goed om te weten dat de kosten dan gedeclareerd moeten worden bij Zorg & Zekerheid. Hier staat meer informatie over hoe dit te doen: Declareren met een declaratieformulier (zorgenzekerheid.nl).
Ik wens je collega het allerbeste toe, en hoor het graag als er nog vragen zijn.
Met vriendelijke groet,
Aize