Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Eiwitrijk, of wellicht toch eiwit-arm dieet tijdens bestraling?

26 september 2020 om 11.40
1529 x gelezen

Beste mensen,

Bij mij is recent borstkanker geconstateerd. Borstsparend behandeld dus bestraling volgt. Geen chemo nodig. 

Nu is het algemene idee dat je tijdens bestraling (en ook tijdens chemo) eiwitrijk moet eten om spierverlies te voorkomen. Echter, bij chemo bij borstkanker is ook onderzoek gedaan naar eiwitarm dieet. (Bron https://www.pinkribbon.nl/doelbestedingen/wetenschappelijk-onderzoek/20… )

In het onderzoeksverslag blijkt het zgn fast  mimicking dieet gebruikt te zijn, waarbij naast eiwitarm ook (streng) caloriebeperkt werd gegeten 

https://www.nature.com/articles/s41467-020-16138-3?fbclid=IwAR3JN7zXh9b…

Achterliggend idee: bij eiwitarm dieet gaan gezonde cellen over in een soort spaarstand en delen daardoor minder. Kankercellen staan sowieso in de deelstand. Mooi, want dan pakt de chemo de sneldelende kankercellen relatief harder aan dan de ‘slapende’ gezonde cellen. Klinkt buitengewoon logisch.

Vraag: weten jullie hier meer van? Uitkomst onderzoek? Is er ook iets bekend over toepassing bij radiotherapie? (Zelfde principe lijkt me) . En indien iets bekend hoe dan toe te passen? Dagelijks? Wat te doen met bewegen/sport tijdens dergelijk dieet?

Wel iets gevonden over zgn ketogeen  dieet. Koolhydraatarm dus. Zowel bij radiotherapie als bij chemo (welke?) , maar dit komt nogal uit de alternatieve hoek vrees ik. Daar ben ik een beetje huiverig voor. Achterliggende gedachte is wel dezelfde, maar onderbouwing is vaak erg zwak uit die hoek.

Hartelijk dank,

Golf

Antwoord

Beste Golf,

hartelijk dank voor je vraag. Op Voedingenkankerinfo.nl hebben we een artikel geschreven over vasten en kanker. https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-vasten-de-groei-van-een-tumor-be….  
Het onderzoek onder vrouwen met borstkanker laat zien dat het vasten heel moeilijk vol te houden is: twee derde van de vrouwen is vroegtijdig met het vasten gestopt. Aan het begin van de studie deden 130 vrouwen mee, de helft van deze vrouwen moest vasten. Aan het eind van de studie vasten er dus nog maar twintig vrouwen. Bij deze vrouwen was een gunstig effect op de groei van de tumor te zien: de tumor was meer geslonken bij vrouwen die vastten dan bij vrouwen die gewoon aten. Echter, doordat het maar zo’n kleine groep was, is het niet te zeggen of ditzelfde effect gevonden wordt als het onderzoek herhaald wordt. Dit moet eerst gedaan worden voor er conclusies kunnen worden getrokken over vasten en het effect op de groei van een tumor.

Voor zover wij weten is het vasten nog niet onderzocht bij mensen met kanker die radiotherapie ondergingen. We kunnen daar dan helaas ook geen uitspraken over doen.

Bij deze studie bij vrouwen die chemotherapie ondergingen, moesten ze drie dagen voor de chemotherapie, en op de dag van toediening van de kuur vasten. De vrouwen kregen op dag één ongeveer 1200 kcal, en op dag 2-4 nog maar 200 kcal.

Bij mensen met kanker is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om goed te herstellen van de behandeling. Als er gedurende drie dagen slechts 200 kcal gegeten en gedronken mag worden, is het onmogelijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je vraagt of het vasten dagelijks kan: deze mate van vasten kan dat zeker niet.

Omdat het advies om wel of niet te vasten sterk afhangt van je persoonlijke situatie, reserves en behandeling, is ons advies om contact te zoeken met je arts én met een diëtist gespecialiseerd in oncologie om te onderzoeken of vasten in jouw geval een goed idee is. Een diëtist vind je in je ziekenhuis, of via https://www.verwijsgidskanker.nl/zorgaanbieder/26/di-tist.

Ook voor een ketogeen dieet geldt dat het niet zomaar wordt aangeraden, omdat voldoende grote studies ontbreken. Ook hiervoor geldt dus dat je altijd met je arts en diëtist moet overleggen of een ketogeen dieet verstandig is https://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-een-ketogeen-dieet-de-groei-van-….

 

We hopen dat je vooruit kunt met dit antwoord. Als je nog aanvullende vragen hebt horen we het graag. Veel sterkte met je behandeling.

Met vriendelijke groet,
Merel
namens Team Voedingenkankerinfo.nl 

 

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Merel,

Super dank. 

Helder stuk op voedingenkanker. Ik had die site wel gevonden, maar dit artikel niet. Na lezing is mijn conclusie duidelijk: ik ga zo’n dieet niet volgen. Zeker als er aanwijzingen zijn dat de tumor zich wellicht aanpast aan het dieet! 

Golf

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46