Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

‘Ertegenop eten’

8 juli 2019 om 00.06
1637 x gelezen

Heeft het zin om extra veel kcal te eten, of voed je daar alleen de tumor mee?

Mijn man is met spoed geopereerd aan zijn dikke darm (tumor verwijderd) en heeft een ileostoma gekregen. Na ontslag uit het ziekenhuis was de opdracht ‘aansterken om aan chemo te kunnen beginnen’ (om de diffuse / niet operabele uitzaaiingen in de lever aan te pakken). Maar het gaat moeizaam: met nutridrinks en er een beetje bij-eten kreeg hij de gewenste 2400 kcal binnen, maar bleef afvallen. Inmiddels is hij nog verder verzwakt en lukt het eten nog minder. ‘Een extra nutridrink’ was het advies. Loperamide en psylliumvezels moeten ervoor zorgen dat het voedsel niet te snel door de darm gaat. Ondanks dat hij erg zijn best doet gaat zijn gewicht nog steeds achteruit. Intussen toch eerste chemo gestart, maar is natuurlijk ook aanslag op het lijf... vandaar mijn vraag: heeft het zin meer te eten? (en de manier waarop is dan weer de volgende vraag, nòg een nutridrink gaat hem niet lukken...)

bedankt voor het meedenken alvast, hoor graag adviezen en ervaringen!

Antwoord

Beste EMVE,

Wat vervelend voor je man, dat hij ondanks alle moeite en extra dieetvoeding, blijft afvallen. We kunnen ons voorstellen dat dit heel moeilijk is om mee om te gaan.

Onbedoeld afvallen komt helaas vaak voor tijdens kanker. Dit afvallen kan komen door meerdere oorzaken, bijvoorbeeld een gebrek aan eetlust, klachten van versnelde darmpassage en veranderingen in de stofwisseling als gevolg van de ziekte.

Door de veranderingen in de stofwisseling kan het lichaam voedingstoffen minder goed opnemen en gebruiken. Hierdoor is er meer behoefte aan voeding en bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten. Wanneer het niet lukt om in deze extra behoefte te voorzien, val je af. Naast vetweefsel kun je  bij het afvallen ook spieren kwijtraken. 

Ook al is het niet mogelijk het afvallen volledig te stoppen, toch heeft het zin om zoveel mogelijk te proberen voldoende energie en voedingsstoffen binnen te krijgen om zo zoveel mogelijk de algehele conditie te bevorderen en de behandelingen te kunnen verdragen. Door  afvallen en door de behandelingen kan bijvoorbeeld de weerstand afnemen en hebben mensen meer last van bijwerkingen van de behandelingen.

Door de extra voeding wordt het lichaam én ook de tumor gevoed. De tumor neemt altijd zelf de voedingsstoffen die het nodig heeft of je nu veel of weinig eet. Voldoende eten is dus vooral belangrijk om het lichaam zo fit mogelijk te houden of de fitheid te verbeteren.

Ondanks het feit dat je je niet prettig kunt voelen door de ziekte en de behandeling, heeft het zoals je schrijft ‘meer eten’ dus zeker zin. Op de volgende pagina vind je tips die misschien helpen om toch iets meer te kunnen eten: http://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenst-gewichtsve…

Meer eten hoeft niet te betekenen dat je man nog een extra nutridrink moet nemen, er zijn ook meerdere alternatieven voor nutridrink.

Wanneer je man onbedoeld blijft afvallen, is dit ongewenst en is het belangrijk dit te melden bij de behandelend arts, zodat die op de hoogte is en hier advies bij kan geven.

Ook is het raadzaam een oncologiedietist om hulp te vragen. Zij kan je man coachen en een persoonlijk advies geven aansluitend bij eigen problemen en voorkeuren. Ook kan zij kijken naar het verbeteren van de inname met gewone voedingsmiddelen en alternatieven voor de nutridrink. Hier kun je een oncologiediëtist bij jou in de buurt vinden: https://www.verwijsgidskanker.nl/zorgaanbieder/26/di-tist

Wij hopen je vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht je nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, stel ze zeker! 

Met vriendelijke groet,

José & Suzanne
Team Voedingenkankerinfo.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46