Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Geen smaak meer hebben
Hallo allemaal,
Mijn vader heeft sinds een tijdje last van de verschijnselen van de chemo waardoor hij geen of een rare smaak ervaart aan zijn eten. Mijn vraag is dan ook, of jullie advies hebben over wat te doen met het eten waardoor het weer wat beter te doen wordt? en of het eten wat hij nu krijgt voldoende is.
Even een introductie, want het is een ingewikkelde iets. Mijn vader heeft prostaatkanker en uitzaaingen naar de rug en heup kolom.Inmiddels is hij sinds twee jaar alleen,mijn moeder is toen overleden.Hij heeft straks zijn laatste van 10 chemo behandelingen. En na de 1 na laatste behandeling beginnen er zich steeds meer klachten voor te doen, extreem moe, diaree, eten smaakt niet meer, trillen van handen en duizelig bij het opstaan. Waar ik mij nu zorgen over maak is dat het eten niet smaakt waardoor hij minder eet. Wat hij normaal at is het volgende : yoghurt met brinta, kiwi, pannekoekjes kant en klaar,cake bij de thee, magnetron stampot en toetje en de hele dag door water uit een fles en ranja/fanta. Hij kan ook geen harde dingen eten omdat zijn bovengebit er helemaal uit is. Hij heeft nooit een gebit aangevraagd. Hij maakt zelf af en toe nog tomatensoep, verder is alles kant en klaar. Hij lust nog wel wat zure dingen zoals haring, maar suiker in de brinta geeft het een rare smaak zegt hij.
Jullie zien dat het wat complex is door het gebit wat ontbreekt en dat het een moeilijke eter is. Ik hoop dat jullie advies hebben over wat te doen, want ik ben bang dat het de verkeerde kant uit gaat.
Alvast heel erg bedankt voor jullie tijd :)
Met vriendelijke groet Hilde Remerie
Antwoord
Beste Hilde,
Dank je wel voor je vraag. Wat vervelend dat je vader last heeft van een vreemde smaak bij het eten. Heel begrijpelijk dat je je zorgen maakt en goed dat je op zoek bent naar oplossingen. Gelukkig zijn er adviezen die wellicht helpen om je vader het eten beter te laten smaken:
Smaakveranderingen bij chemotherapie komt vaak voor. Dingen die vroeger smakelijk waren smaken nu ineens anders. Hierdoor kan eten je niet meer smaken. Bepaalde smaken kun je opeens minder sterk of juist veel sterker proeven. De voorkeuren voor smaken kunnen ook anders zijn.
Aangeraden wordt om op zoek te gaan naar welke smaken wel aangenaam zijn voor je vader en het eten daarop af te stemmen. Als eten anders smaakt is het namelijk belangrijk te ontdekken waar de nieuwe smaakvoorkeuren nu liggen.
In het artikel op onze website tref je een handig stappenplan aan om hiermee aan de slag te gaan. Door verschillende smaken uit te proberen kun je ontdekken waar de smaakvoorkeuren van je vader liggen. Per smaakvoorkeur worden op de website mogelijkheden aangegeven om die smaak in gerechten sterker naar voren te laten komen.
Je vindt alle informatie en het stappenplan in het volgende artikel:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/smaaksturing/
Op onze receptenpagina staan verder recepten die speciaal zijn ontwikkeld voor mensen met smaakveranderingen. Je kunt een selectie van de recepten maken door een keuze te maken bij gemalen, pittigheid en zuurheid. Ook kun je selecteren op maaltijdmoment en zoet of hartig.
Je vindt er ook verschillende zachte en vloeibare varianten van recepten en bijv. voedzame smoothies.
De receptenpagina vind je via: https://www.voedingenkankerinfo.nl/smaaksturing/
Tot slot is het wellicht waardevol om persoonlijk advies in te winnen bij een oncologiediëtist. Zij is gespecialiseerd in voeding bij kanker en kan individueel advies geven afgestemd op de specifieke situatie van je vader.
Een oncologie diëtist in de buurt vind je op: https://www.verwijsgidskanker.nl/
We hopen dat deze informatie je op weg helpt en wensen jou en je vader heel veel sterkte en succes.
Hartelijke groet,
José
Team_Voedingenkankerinfo.nl
Hoi José,
Wat onzettend fijn al die info, ik ga er mee aan de slag. Mijn vader is nogal lastig met eten en wat de boer niet kent eet hij niet, maar er staat vast iets tussen waar we wat me kunnen:)
Dankjewel voor je snelle reactie :)
Fijne dag gewenst,
Groetjes Hilde
Hoi Hilde,
Uitproberen is heel belangrijk en hopelijk gaat het met de tips lukken.
Het inroepen van hulp van een oncologie diëtist voor persoonlijk advies is daarbij misschien ook een goede aanvullende mogelijkheid. Zij (of hij) kan goede voedzame alternatieven geven, met name als je vader veel dingen misschien niet blieft.
Fijne dag en succes!
Met vriendelijke groet,
José
Team_Voedingenkankerinfo.nl