Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Letrozol en supplementen

Welke voeding en supplementen kun je het beste mijden als je een aromatseremmer slikt? En welke voeding is van nature wél aromtaseremmend?

Antwoord

Beste Baddeley,

Hartelijk dank voor je vraag over letrozol.

Het is in de meeste gevallen niet nodig om bij letrozol supplementen te slikken. Supplementen worden afgeraden, tenzij er een tekort is aan bepaalde vitamines en/of mineralen of als de arts dit adviseert. Bespreek het gebruik van supplementen altijd met de arts.

In soja zitten fyto-oestrogenen, stofjes die lijken op het hormoon oestrogeen. Tijdens hormoontherapie wordt het gebruik van supplementen met grote hoeveelheden soja, isoflavonen of fyto-oestrogenen afgeraden. Het eten van maximaal 2 tot 3 porties sojaproducten per dag is wel veilig. Ook kruidenpreparaten met onder andere: valeriaan, salie, zilverkaars, maca, rode klaver en hop worden afgeraden bij hormoongevoelige kanker. 

Aromataseremmers komen in hele kleine hoeveelheden van nature voor in voeding. Bijvoorbeeld in rode druiven en tomaten. Maar hiervan moet dan enorm veel gegeten worden om op vergelijkbare hoeveelheden te komen. Je kunt met je eten en drinken een medicijn met aromataseremmers dus niet vervangen. Hier kun je er meer over lezen.

Hartelijke groet,

Pim
Team_Voeding

Laatst bewerkt: 02/07/2024 - 16:53

Beste Pim,

Ik begrijp dat je met normaal eten en drinken aromataseremmers niet kan vervangen.

Kun je me ook adviseren over het gebruik van normale voeding met toch veel  fyto-oestrogenen, zoals de dingen die ik veel eet (behalve de granen)?

Zaden en noten: amandelen, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad. 

Peulvruchten: linzen, kikkererwten, kidneybonen. 

Granen: tarwe, rogge gerst, maïs, haver. 

Alfalfa, taugé, hop, kaneel, salie, selderij, knoflook.

Zijn alle beetjes fyto-oestrogenen bij elkaar, beter te mijden? Want ik eet daar dagelijks van alles van en stapelt dat dan niet? Alle beetjes helpen NIET?

Wat betreft de aromatase-remmers denkt mijn boerenverstand juist ' alle beetjes helpen  WEL'

Ik heb namelijk een lijst gevonden met normale voeding die aromataseremmend werkt, zoals spruitjes en blauwe bessen (fijn voor alle vrouwen met hormonale disbalans). 

Zit daar zo byzonder weinig aromataseremmers in, dat alle beetjes niks uitmaken?

Alvast dank voor je respons!

Groetjes,

Vanessa

Laatst bewerkt: 12/07/2024 - 14:23

Beste Vanessa,

Bedankt voor je vervolgvragen. Excuses voor de late reactie in verband met vakantie.

In żaden, noten, peulvruchten en granen zitten in verhouding veel minder fyto-oestrogenen per portie dan in soja. Het eten van deze producten met kleine hoeveelheden fyto-oestrogenen hoef je niet te vermijden. Het eten van deze producten met fyto-oestrogenen heeft geen invloed op het oestrogeenlevel in het bloed. Ook zitten in deze producten veel andere goede voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten en vezels.

Van hoge doseringen fyto-oestrogenen, zoals in supplementen, moet de veiligheid en invloed op hormoongevoelige kanker nog beter onderzocht worden. Vandaar dat supplementen met fyto-oestrogenen afgeraden worden. Gebruik daarom geen supplementen met bijvoorbeeld knoflook, hop en salie. 

Bij mensen is er geen onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen met van nature aromataseremmers ter ondersteuning van de behandeling met aromataseremmers. Producten zoals spruitjes en blauwe bessen kan je gerust eten. Deze producten passen in een gezond voedingspatroon, maar zorg wel dat je gevarieerd en volwaardig blijft eten.

Hartelijke groet,

Pim
Team_Voeding

Laatst bewerkt: 26/07/2024 - 11:50