Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
maagkanker
Nico
hallo ik had maagkanker dus de chemo en operatie,daarna veel complicaties 6 maande in het ziekenhuis en 8 maanden niet mogen eten/drinken (werd gevoed via mijn bloed slagaar ) ben ruim 55 kilo afgevallen ,mis mijn gehele maag plus maagkleppen/vet schot/twaafvingerigedarm/deel dunnedarm,slokdarm/lever/altvleesklier/mijn gal is verlegt naar mijn dunnedarm/en ik ben al zins 1952 diabeet 1., maar nu het probleem een diabeet zonder maag is een groot probleem, en ik verdraag geen warm eten meer ,spuug de hele dag door mijn eten uit, ik verdaag geen vlees(waren)melk producten geen nauwelijks,gewoon brood(alleen zeer droge creckers )enz, van de 10 x eten spuug ik het 8a9 x uit en ik heb enorm het zuur, vooral nachts, ik word met regelmaat telaat wakker, en adem dan het zuur in,(lig 2a3 keer per jaar in ziekenhuis met long ontsteking)en heb veel last van krampen in mijn voeten/benen/handen/vingers, mijn suiker gaan super snel van zeer hoog naar dan weer veel te laag en dit binnen de 5 minuten, val dan ook met regel bewusteloos, alle bij breuken/gaten in mijn hoofd/onder de blauwe plekken, 2a3 x per jaar bloed transfusie, ik maak niet meer genoeg bloed aan, ik moet dus wat meer en beter kunnen eten, ik heb wel nutridrink, maar ook dat lukt niet, ik heb in het ziekenhuis nu 2 diatistes, maar die begrijpen het ook niet meer
Antwoord
Beste Nico,
Wat vervelend dat je bij de behandeling van de maagkanker zoveel complicaties hebt gehad. Zo te lezen heeft het heel veel impact op je leven en is het lastig om een manier te vinden met de gevolgen ervan om te gaan.
Zoals je schrijft is de combinatie van je maag en andere organen missen én diabetes hebben, een bijzonder lastige combinatie. Door de diabetes en het missen van een maag, en andere organen ontbreken er stoffen zoals hormonen. Deze stoffen zijn nodig om je eten goed te kunnen verteren en verwerken.
Nu de maag er niet meer is komt het eten direct in de darm. Dit heet dumping. Dumpingklachten ontstaan doordat voedsel in te grote brokken in de dunne darm terechtkomt. Dit geeft klachten zoals buikkrampen, misselijkheid, braken en een opgezet gevoel. Daarnaast trekt de voeding in de dunne darm veel vocht aan. Dit vocht wordt onttrokken aan de omliggende bloedvaten, wat leidt tot verschijnselen zoals bloeddrukdaling, hartkloppingen, zweten, duizeligheid en een zwaktegevoel. Ook kan het dumpingsyndroom leiden tot een snelle daling in de bloedsuikers.
Het advies bij dumpingklachten is rustig eten en goed kauwen, het gebruik van kleine maaltijden vaak op de dag, het vermijden van te hete en te koude gerechten en dranken, het beperken van het gebruik van vocht bij de maaltijd, even rusten na de warme maaltijd en voorzichtig zijn met producten die dumpingklachten kunnen veroorzaken zoals zoete melkproducten, frisdrank, limonade, alcohol en vruchtensap.
Ook bestaat er medicatie tegen de misselijkheid die je arts kan voorschrijven.
Daarnaast fungeert de maag normaal gezien als voedsel reservoir. Hierdoor kan voedsel met verteringssappen (die zuur zijn) de verkeerde kant op gaan. Klachten hierbij zijn een brandende pijn achter het borstbeen, een vol gevoel, misselijkheid en braken.
Het advies bij oprispingen zijn zorg dat je tijdens en vlak na het eten rechtop zit, zodat het voedsel beter kan zakken, gebruik vaak kleine maaltijden, vermijd vetrijke maaltijden, gebruik binnen 2 uur voordat je gaat slapen geen maaltijden weer, vermijd producten als frisdrank, alcohol. Koffie, chocolade, pepermunt en vruchtensap
Op onze website vind je meer tips bij zuurbranden/oprispingen: www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-zuurbranden/
Het flauwvallen/bewusteloos vallen zou te maken kunnen hebben met de eerdergenoemde mogelijke dumpingklachten of met je suikerwaarden. Je arts of diabetesverpleegkundige kan samen met jou kijken of de hoeveelheid insuline die je spuit past bij de hoeveelheid voeding die je binnenkrijgt (rekening houdend met dat je een gedeelte van de voeding weer uitspuugt).
Voor je diabetes is het belangrijk om regelmatig te eten, maar door het spugen is het moeilijk voor het lichaam om de voedingsstoffen uit de maaltijden op te nemen. Het is niet gek dat je zoveel bent afgevallen. Niet gek, maar wel heel vervelend. We begrijpen dat je om hulp vraagt. In dit artikel geven we tips over wat je zelf kunt doen om te proberen het gewichtsverlies te verminderen:
www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenst-gewichtsverlies-bij-kanker-2/
Wat goed dat je in het ziekenhuis al twee diëtisten hebt. Wij denken dat het belangrijk is dat de diëtisten samen met je internist gaan bespreken hoe ze het beste samen kunnen werken om jouw situatie te verbeteren en klachten te verminderen. Dit kan zijn in de vorm van Nutridrink, maar er zijn ook alternatieven voor Nutridrink te bedenken. Misschien is het nodig om sondevoeding te krijgen. Je diëtisten kunnen kijken welke alternatieven geschikt zijn voor jou. Ook kunnen zij je een persoonlijk advies geven.
Ons advies is om aan de bel te trekken bij de internist en bij de diëtisten dat het zo niet goed gaat. Zij kennen je medische situatie en kunnen een plan maken om je problemen gezamenlijk zo goed mogelijk aan te pakken.
Wij hopen je vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht je nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, stel ze zeker!
Met vriendelijke groet,
José, Suzanne & Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl