Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Matcha thee
Graag zou ik willen weten of ik matcha thee mag drinken nu ik tamoxifen slik en over iets meer dan een jaar anastrozol ga nemen. Het zou heel gezond zijn en een beetje afvallen zou ook fijn zijn want door de tamoxifen sla ik vet op op buik en heupen en dat is echt niet leuk.
Antwoord
Beste Brina,
Hartelijk dank voor je vragen. Je wilt weten of je matcha thee mag drinken nu je Tamoxifen neemt en ook voor als je straks Anastrozol gaat nemen en vraagt om tips om een beetje af te vallen.
Matcha thee
Matcha thee is een gemalen groene thee, die je oplost in water en opdrinkt. Aan stoffen in groene thee worden gezonde effecten toegeschreven door stoffen die in de groene thee voorkomen, zoals antioxidanten. Deze antioxidanten kunnen echter ook effect hebben op de werking van de behandeling en het effect daarvan verminderen of vergroten.
Kruidenpreparaten met groene thee bevatten hoge concentraties actieve stoffen. Deze kruidenpreparaten kunnen de werking van geneesmiddelen remmen of versterken. Experts zijn voorzichtig en raden het af om plantensupplementen of extracten daarvan te gebruiken bij (hormonale) kankerbehandeling, omdat onvoldoende duidelijk is of dit veilig is.
Matcha thee kan ook hoge concentraties van actieve plantenstoffen bevatten. Tijdens de behandeling wordt het daarom afgeraden om groene theesupplementen en ook matcha thee te nemen.
Aankomen bij de behandeling
Voor wat betreft het aankomen bij de behandeling: Bepaalde behandelingen maken dat je in de periode van de behandeling gemakkelijk aankomt in gewicht. Dit kan heel frustrerend zijn. Het is goed om hiermee aan de slag te gaan, om zo verdere gewichtstoename zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken.
Omdat er dit aankomen tijdens de behandeling lastig is en het van belang is om spieren te behouden en vetmassa te verliezen adviseren we om daarbij professionele hulp in te schakelen van een oncologie diëtist. Je krijgt dan een persoonlijk advies dat jou op weg helpt. Je arts kan je doorverwijzen, maar je kunt ook zelf een afspraak maken met een diëtist bij je in de buurt. Daarnaast kun je contact zoeken met een oncologie fysiotherapeut die je kan helpen met bewegen dat daarbij nodig is.
Op de website Verwijsgids kanker kun je een oncologie diëtist en een oncologie fysiotherapeut bij je in de buurt vinden: https://www.verwijsgidskanker.nl
Algemene voedingstips om je conditie te verbeteren, je spieren te behouden en te werken aan een gezond gewicht vind je in het volgende artikel: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-om-de-conditie-te-verbe…
Enkele algemene praktische voedingstips bij ongewenste gewichtstoename vind je verder in het volgende artikel: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenste-gewichts…
We hopen dat dit antwoord je verder helpt en wensen je veel succes!
Hartelijk groet,
José
Team_Voedingenkankerinfo.nl