Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Tips extra Calcium/vitamine D
Ik slik nu bijna 3 jaar Tamoxifen. Binnenkort stap ik over op Anastrozol. Ben nu ook begonnen met Tacal D3. Alleen vind ik dat wel tegenvallen. Een kauwtablet met sinaasappelsmaak en sucrose. Dit is niet echt wat ik wil. Zijn er ook alternatieven? Ik heb voorheen vitamine D parels geslikt. Wat is het verschil tussen vitamine D en D3. Als er alleen vitamine D op staat is dat dan ook goed of had ik beter D3 kunnen kiezen? Ik denk er nu over om dan toch maar extra zuivel te gaan proberen met 20 microgram vitamine D ipv 10. Vr gr Antoinet
Antwoord
Beste Antoinet,
Bedankt voor uw vraag over vitamine D. We zullen uw vraag hieronder beantwoorden en extra uitleg geven over vitamine D.
Over vitamine D
Vitamine D komt in de voeding voor in 2 vormen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Maar vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2. Kies dus bij voorkeur een supplement met vitamine D3. Dit is de actievere vorm van vitamine D.
Wilt u meer lezen over vitamine D? Kijk dan hier: https://www.voedingenkankerinfo.nl/vitamine-d/
Calcium via voeding
Met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden van 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 40 gram kaas krijgt u zo’n 80% tot 90% van de aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. De rest halen we uit andere producten zoals dranken (water, koffie, thee). Ook in graanproducten en groenten zit een beetje calcium. Het kan zijn dat u extra calcium nodig heeft dan de standaard aanbeveling van 950 mg calcium per dag. Overleg met uw arts hoeveel calcium u in uw geval nodig heeft. Daarna kunt u met een diëtist kijken hoe u door middel van uw voeding voldoende calcium binnenkrijgt.
U kunt de volgende dingen doen:
Wij hopen uw vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht u nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn er voor al uw vragen over voeding en leefstijl tijdens en na kanker.
Met vriendelijke groet,
Annemiek van Kessel
Team Voedingenkankerinfo.nl
Hallo, ik ben er uit. Arts stuurde mij door naar apotheek. Heeft geen invloed op welk merk/soort ik vergoed krijg. Ook de apotheek heeft hier geen invloed op. Ik heb nu een kauwtablet maar volgende keer zou het ook een bruistablet kunnen zijn. Ga nu door met dezelfde vitamine D die ik al had en neem hier een los calcium tablet bij. Koop ze gewoon bij de drogist en betaal ze zelf. Zijn vaak genoeg ergens in de aanbieding. Heb ik wel steeds hetzelfde.
vr gr Antoinet
Beste Antoinet,
Goed om te horen dat u een keuze hebt kunnen maken. Prima oplossing zo!
Mocht u nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn er voor al uw vragen over voeding en leefstijl tijdens en na kanker.
Met vriendelijke groet,
Annemiek van Kessel
Team Voedingenkankerinfo.nl