Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Voeding bij bestraling lymfe in de buik

Vanaf 20 november aanstaande worden twee lymfeklieren en omgeving bestraald in de buik. Uitzaaiing van zaadbalkanker 3 jaar geleden. De radiotherapeut vertelde dat ik rekening moest houden met misselijkheid en geirriteerde darmen. Ik ben het afgelopen jaar al 5 kilo afgevallen en ben bang dat ik door de radiotherapie nog verder ga afvallen. Graag zou ik wat voedingsadviezen krijgen, met name tips van producten die ik het beste wel kan eten als de darmen geiriteerd zijn. Ik eet nu bijvoorbeeld smorgens  een boterham en een bakje joghurt met appel en noten, ik kan me voorstellen dat noten niet zo handig zijn tijdens de radiotherapie, want wellicht lastiger verteerbaar dan alternatieven. Smiddags eet ik graag een omelet, kan dat nog en wat kan ik door de omelet doen? Kortom zijn er produkten te noemen die voedzaam en lichtverteerbaar zijn?

Antwoord

Beste pvandenb,

Ik kan me voorstellen dat je op voorhand al wat voedingsadviezen wilt. Je beschrijft verschillende klachten: het afvallen, de kans op geirriteerde darmen (wat zich vermoedelijk zal uiten als diarree) en misselijkheid. Per onderwerp zal ik je tips geven.

Bij gewichtsverlies is het belangrijk om regelmatig te eten, en voedingsmiddelen te kiezen die veel energie en eiwitten bevatten. https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenst-gewichtsv…

Bij diarree:
Eet zo normaal mogelijk. De diarree wordt niet veroorzaakt door de voeding, maar door de bestraling. Zorg dat je voldoende drinkt, en neem regelmatig porties eten. https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-diarree/

Bij misselijkheid:
Bij bestraling in het buikgebied of bij de maag is het aan te raden een half uur voor de bestraling tot een half uur erna niet te eten of te drinken. Probeer dan op een ander moment van de dag wat meer of extra te eten en drinken. Eet wat je wilt en wanneer je dat wilt. En zorg dat je voldoende drinkt. https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-misselijkheid-en-br…

Als je het idee hebt dat deze tips onvoldoende helpen, is het verstandig een diëtist te raadplegen. Zij kan met je mee kijken en je tips geven afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Je kunt bij de bestraling vragen om een diëtist, of deze website gebruiken om een diëtist te vinden: https://www.verwijsgidskanker.nl/zorgaanbieder/26/di-tist.

Ik wens je veel sterkte met de bestralingen.

Vriendelijke groet,
Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46