Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

voeding en chemotherapie

De situatie: 

Ik was altijd kerngezond. Na BVO bleek ik dikkedarmkanker te hebben. Ik ben op 5-8 jl. succesvol geopereerd. Echter, in één van de lymfklieren zitten toch kwaadaardige cellen. Dus ik moet op 18-8 aan de chemo. Ik wil zo fit mogelijk starten. Ik herstel heel goed van de ingreep. 

Mijn vraag:  Bestaat er specifieke informatie over voeding - i.c.m. chemotherapie?  

Graag uw reactie! 

groet, Roel Koops

Antwoord

Beste Roel,

Hartelijk dank voor je vraag. Wat vervelend dat je dikkedarmkanker hebt, maar wat goed dat je hebt meegedaan met het bevolkingsonderzoek en het ontdekt is! Fijn dat de operatie goed is gegaan en dat je goed herstelt. Je vraagt je af of er specifieke informatie bestaat over voeding in combinatie met chemotherapie.

We hebben richtlijnen voor wat je het beste kunt eten tijdens de behandeling van kanker: http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/. In deze aanbevelingen wordt onder andere rekening gehouden met voldoende eiwit (belangrijk voor herstel en spierbehoud), voldoende vocht en voldoende voedingsstoffen.

Het is belangrijk om te weten dat het niet goed is om supplementen te nemen, tenzij je het met je arts besproken hebt en die ermee akkoord is. Supplementen kunnen de werking van de chemotherapie tegengaan, je leest er meer over op: http://www.voedingenkankerinfo.nl/het-zinvol-om-tijdens-mijn-behandelin….

Mocht je klachten krijgen van de chemotherapie, dan zou je hier kunnen kijken: hier geven we tips en voedingsadviezen om zo goed mogelijk met de klachten om te gaan. http://www.voedingenkankerinfo.nl/klachten/

We wensen je veel succes met de chemotherapie.

Wij hopen je vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht je nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, stel ze zeker! 

Met vriendelijke groet,

Merel & Suzanne
Team Voedingenkankerinfo.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Hallo Merel en Suzanne, 

Dank voor de info (sorry voor de late reactie mijnerzijds). 

Inmiddels zijn mijn kuren afgerond (ik kreeg er vier in totaal: combi van tabletten capecitabine / infuus met oxalyplatin). Chirurgisch ben ik genezen, in oncologische zin kom ik in een regulier monitoringstraject (echo's / endoscopiën).   

Vanaf nu moet ik gaan werken aan conditieherstel. Ik zal in januari starten met een herstelgroep bij een fysiotherapiepraktijk. 

Mijn vraag nu:  Van een kennis (die indertijd ook chemo's heeft gehad) vernam ik dat het goed zou zijn om aanvullend vitaminepreparaten te gaan slikken. Onder andere vitamine C. Ik heb al lopen googelen, maar ik kom toch niet echt verder. Wat kunt u mij adviseren? 

Graag uw reactie! 

Groet, 

Roel Koops

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Roel,

Wat fijn te horen dat de kuren inmiddels zijn afgerond en dat je chirurgisch genezen bent. Dat is heel mooi. Goed dat je nu actief aan de slag gaat met je verdere herstel en aan je conditie gaat werken en heel goed  dat dit begeleid wordt door een fysiotherapeut.

Je vraagt je af of het slikken van vitaminepreparaten zou kunnen ondersteunen bij het herstel, nu de behandelingen zijn afgerond. Het gebruik van vitaminesupplementen wordt niet aanbevolen, tenzij er sprake is van een tekort. Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is daarom beter alle voedingsstoffen zoveel mogelijk via de gewone voeding binnen te krijgen.  Je leest hier meer over op https://www.voedingenkankerinfo.nl/moet-ik-na-mijn-behandeling-suppleme…

Meer informatie over  voeding na de behandeling vind je op https://www.voedingenkankerinfo.nl/voeding-na-de-behandeling/

Ik hoop je vragen naar tevredenheid beantwoord te hebben. Mocht je nog aanvullende vragen hebben over voeding en kanker, stel ze dan gerust! 

José
Team Voedingenkankerinfo.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dank José voor je info!   

Heb de diverse sites inmiddels wat bekeken. Wat ik concludeer is: gezond verstand gebruiken. Je niet gek laten maken door goedbedoelde adviezen van anderen en (vooral) reclames en 'gezondheidstijdschriften' ...... 

Dank voor het meedenken! 

Groet, 

Roel Koops

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Beste Roel,

Graag gedaan. Je conclusie is inderdaad een prima samenvatting. Vooral kritisch blijven op wat je leest en hoort. Mocht je meer achtergrondinformatie willen of  nog vragen hebben dan  horen we dit graag.

Met vriendelijke groet, 

José 

Team Voedingenkankerinfo.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46