Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Voeding en hormonen door Marjolein Dubbers

ik hoor goede verhalen over  het boek voeding en hormonen door Marjolein Dubbers, met recepten .

ik ben 49, "endomentirose klant" jaren lang de pil doorgeslikt sinds kerst gestopt. nog geen menstruatie gehad, dus wie weet al in de overgang. wordt binnenkort door gynecoloog getest. 

Is dit  ook aan te raden als je hormonale borstkanker hebt (gehad) en als na behandeling anti hormoontherapie gaat doen?

hoofdstukken die mij interesse wekte zijn 

*overgangsklachten verminderen

*te doen met fyto-oestrogenen bij (borst)kanker

Het gaat mij om wat af te vallen (kilo of 5) en een gezonde leefstijl te krijgen. 

ik hoor graag of ik hier goed aan doe? 

bedankt. groetjes Daniëlla

 

Antwoord

Goedemorgen Daniella123,

Helaas ken ik het boek van Marjolein Dubbers niet, maar er wordt veel gepubliceerd en er is veel te vertellen over voeding bij endometriose en ook over voeding bij hormoon gevoelige borstkanker. Onderstaand zal ik proberen samen te vatten wat we op dit moment vanuit onderzoek weten over voeding bij endometriose en over voeding bij/na  borstkanker .

Endometriose

Vanuit het wetenschappelijke bewijs tot nu toe weten we dat voedings- en leefstijl-factoren invloed hebben op de ontstekingen in het lichaam en bijvoorbeeld op de activiteit van het hormoon oestrogeen. Dit betekent dat aanpassingen in de voeding invloed kunnen hebben op klachten van endometriose.

Naast de behandeling met medicijnen wordt bij endometriose aangeraden om voedingsmiddelen te kiezen met voldoende antioxidanten (via bijvoorbeeld groente, fruit, oliën), magnesium (via bijvoorbeeld chocolade, noten), calcium (via zuivel), vitamine D (via bijv. vette vis en tijdens en na de overgang een supplement van 10 mcg per dag). Het weglaten van specifiek voedingsstoffen (zoals bepaalde koolhydraten de zogenaamde FODMaPs of gluten) wordt ook toegepast, en ook gewichtsverlies van 5-10% bij overgewicht wordt bij endometriose aangeraden.

Bij het aanpassen van de voeding bij endometriose is het aan te raden hulp van een diëtist in te roepen, omdat je gemakkelijk tekorten krijgt in de voeding als groepen voedingsmiddelen of voedingsstoffen zomaar weggelaten worden.

Borstkanker

Als je hormonale borstkanker hebt (gehad) is het belangrijk om gezond te eten en te leven om de kans om opnieuw kanker te krijgen te verlagen. Via de volgende link vind je de algemene voedings- en leefstijl-adviezen op basis van wat we nu weten uit onderzoek: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voeding-na-de-behandeling/

Veel vrouwen krijgen na de behandeling te maken met overgangsklachten en ongewenst gewichtstoename. In de volgende artikelen lees je wat het advies is bij overgangsklachten:  https://www.voedingenkankerinfo.nl/wat-kan-ik-doen-tegen-overgangsklach… en lees je tips bij ongewenste gewichtstoename: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenste-gewichts…

Fyo-oestrogenen zijn een groep stoffen die erg lijken op oestrogeen en die in planten. Ze komen voor in planten, zoals soja en lijnzaad. Onderzoek laat zien dat het risico op endometriose lijkt toe te nemen als veel soja wordt gegeten, maar het aantal studies daarover is nog beperkt. Bij kanker is ook onderzoek gedaan naar de rol van fyto-oestrogenen en werd geen negatief effect van soja bij vrouwen met borstkanker. Lees ons advies over fyto-oestrogenen in het artikel: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenste-gewichts…

Hopelijk helpt de gegeven informatie je verder. Doordat je endometriose en borstkanker hebt (gehad) kan het lastig zijn om de adviezen te combineren en op jezelf toe te passen. Een diëtist kan helpen hierin je weg te vinden, rekening houdend met jouw persoonlijke situatie. Een (oncologie)diëtist bij jou in de buurt vind je via: https://www.verwijsgidskanker.nl/

Hartelijke groet,
Jose
Team Voedingenkankerinfo.nl 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46