Hoe werkt het? (klik om te openen)

Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.

Hoe kunnen we je het beste helpen?

Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.

Stel je vraag zo duidelijk mogelijk

Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:

  • Welke onderzoeken je hebt gehad
  • Het stadium van de ziekte
  • Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
  • Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
  • De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek

Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
  • Wanneer je bestraling kreeg
  • Wanneer je geopereerd bent 

Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:

  • Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?

Wat kun je beter niet doen?

  • Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
  • Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
  • Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
  • Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.

Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.

Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.

Goed om te weten:

  • Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
  • Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.

Hoe werkt het?

  • Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
  • Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
  • De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
  • Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.

Voedingstips

Beste Merel,

ik ben sinds kort palliatief en lees dat jij onderzoek hebt gedaan naar bewegen en gezonde voeding bij darmkankerpatienten. Bewegen doe ik wel, maar wat is nou goede voeding en hoe houd ik dat vol? Ik probeer vooral te minderen op suiker omdat ik gelezen heb dat tumoren van suiker houden maar ik vind het lastig. Nu weer een vriendin die mij trakteert op een high tea, verjaardagen enz en natuurlijk mijn grote zwak, pure chocolade. Kortom, tips zijn meer dan welkom. ( ik probeer al twee ons groente en elke dag fruit te eten, vezelrijk en niet te veel zoete melkproducten) 

alvast bedankt voor de moeite,

Ellen

Antwoord

Beste Pommetje,

Dank voor je bericht. Ik heb inderdaad onderzoek gedaan naar de informatievoorziening rondom voeding en kanker, voornamelijk bij darmkankerpatienten. Goed dat je beweegt, ik heb in mijn onderzoek inderdaad gezien dat mensen die veel bewegen een betere kwaliteit van leven ervaren.

Op Voedingenkankerinfo.nl hebben we een overzicht geplaatst van wat je zou moeten eten op een dag: http://www.voedingenkankerinfo.nl/aanbevelingen/#

Het is inderdaad verstandig om niet teveel suiker te nemen. Het klopt dat tumoren van suiker houden, maar het lastige is dat je lichaam van vrijwel alles wat je eet glucose (suiker) kan maken. Dus ook al eet je geen suiker uit de suikerpot, dan toch weet de tumor glucose te vinden. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niks meer mag eten. http://www.voedingenkankerinfo.nl/kan-suiker-de-groei-van-de-tumor-extr…

Suiker uit de suikerpot is niet noodzakelijk in de voeding. Het levert alleen energie, geen noodzakelijke voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, eiwitten (bouwstoffen) of vezels. Dat betekent in de praktijk dat je suiker uit de suikerpot bij uitzondering kunt nemen. Dus een keer op een verjaardag een gebakje moet kunnen, of verwend worden met een high tea ook. Zolang je verder gezond eet, zoals inderdaad veel groente en fruit, vezelrijk en niet te veel zoete melkproducten, hoef je je hier niet druk om te maken. Door jezelf af en toe iets te gunnen, kun je het de rest van de tijd waarschijnlijk beter volhouden.

Je kunt overigens ook onze brochure “Tijdens kanker. Goed eten en omgaan met klachten” bestellen of downloaden: https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/publicaties/brochures.
Je kunt hierin meer lezen over voeding bij kanker.

Ik hoop dat je hiermee vooruit kunt. Als je nog andere vragen hebt, horen wij het graag.

Met vriendelijke groet,

Merel
Team Voedingenkankerinfo.nl

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46