Via Vraag het een professional kun je vragen stellen aan een deskundige op kanker.nl. Bijvoorbeeld een vraag over je diagnose of de onderzoeken die je krijgt. Of vragen over je behandeling en de bijwerkingen daarvan. Ook kun je bij ons terecht voor vragen over je leven met/na kanker. De deskundige kan met je meedenken en uitleg geven. Goed om te weten: de professionals vervangen nooit je eigen arts, verpleegkundige of hulpverlener. Die blijft altijd je eerste aanspreekpunt.
Hoe kunnen we je het beste helpen?
Heb je een vraag over iets in je online patiëntendossier? Bespreek die altijd eerst met je arts. Heb je er daarna nog vragen over, dan kun je bij ons terecht. Maar vraag altijd eerst je arts.
Stel je vraag zo duidelijk mogelijk
Wat zet je in je vraag? Dit kan belangrijk zijn om te noemen:
- Welke onderzoeken je hebt gehad
- Het stadium van de ziekte
- Kenmerken van de tumor, bijvoorbeeld hormoongevoeligheid of genmutaties
- Uitslagen van onderzoeken: bijvoorbeeld de PSA-waarde of de CIN-uitslag
- De eindconclusie in het verslag van weefselonderzoek
Heb je vragen over bijwerkingen of gevolgen van de behandeling? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke medicijnen je gebruikt of hebt gebruikt
- Wanneer je bestraling kreeg
- Wanneer je geopereerd bent
Heb je vragen over omgaan met kanker? Schrijf dan bijvoorbeeld:
- Welke problemen je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van angst of onzekerheid, of problemen met je relatie? Of heb je vragen over hoe het gaat met je werk?
Wat kun je beter niet doen?
- Plaats niet het hele verslag van weefselonderzoek.
- Plaats geen afbeeldingen van scans of röntgenfoto's.
- Plaats geen foto’s van bobbeltjes, vlekjes en dat soort dingen.
- Plaats geen namen, telefoonnummers, mailadressen van jezelf of zorgverleners.
Gebeurt dit toch? Dan moeten we dit soort extra gegevens helaas verwijderen.
Vind je het moeilijk om een vraag te stellen? Dan kunnen de voorlichters van kanker.nl helpen bij het maken van een vraag.
Goed om te weten:
- Alle vragen en antwoorden zijn openbaar. Elke bezoeker van kanker.nl kan de vraag en het antwoord meelezen. Gebruik daarom altijd de naam die je hebt gekozen toen je een account aan hebt gemaakt.
- Onze professionals stellen geen diagnose, geven geen second opinion en geen behandeladvies. Heb je klachten die door kanker kunnen komen, dan kun je het beste naar je huisarts gaan.
Hoe werkt het?
- Om een vraag te kunnen stellen heb je een account nodig. Heb je een account dan moet je eerst inloggen.
- Kies de professional(s) aan wie je een vraag wilt stellen. Klik op Stel je vraag en klik daarna op vraag versturen.
- De professional probeert je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
- Je krijgt een melding op je overzicht met activiteiten als je vraag beantwoord is.
Begeleiding bij late gevolgen
Na een jaar weer volledig en zonder beperkingen gewerkt te hebben, treden er bij mij helaas nu toch late gevolgen op. Zoals een seroom ter plaatse van het borstamputatie litteken en een oedeem arm. Wanneer ik de borstspier te vaak hard moet aanspannen groeit het seroom en als ik mijn arm te zwaar belast wordt hij dik.
Ik vind het lastig om hiermee om te gaan, zowel lichamelijk als mentaal. Bij sommige werktaken moet ik zo vaak om hulp vragen, dat ik mij geen volwaardig teamlid voel.
Hierdoor ervaar ik ook veel angst, spanning en verdriet. Ik merk dat ik er alleen niet zo goed uitkom.
Kan ik na een volledige reïntegratie, alsnog een beroep doen op gespecialiseerde hulp ?
Wendy
Antwoord
Dag Wendy,
Wat vervelend voor je om een jaar na de behandelingen weer te moeten ervaren, dat er nog (of weer) klachten zijn door de operatie. We zien helaas regelmatig dat na aanvankelijk -en ogenschijnlijk- volledig herstel er toch weer sprake is van hinder door late gevolgen van de behandelingen. Je wordt gehinderd door fysieke klachten van het litteken en oedeemvorming, maar ook door de mentale gevolgen ervan: angst, verdriet, gevoel niet volwaardig mee te kunnen in je werk. Mijn voorstel is om je klachten met je huisarts te bespreken. Omdat het je ook ernstig hindert in je werk is het verstandig om je bedrijfsarts hierover eveneens te benaderen. Dan kunnen jullie samen bekijken welke mogelijkheden er nog zijn ten aanzien van behandelingen. Ik denk dan aan oedeemfysiotherapie, maar mogelijk ook aan kortdurende psychologische begeleiding. Wellicht heb je in het verleden deze behandelingen al gehad, maar de klachten zoals je die nu ervaart rechtvaardigen (vervolg)behandelingen. Ook kun je met je bedrijfsarts bespreken of verwijzing naar een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in oncologie (een BACO of bedrijfsartsconsulent oncologie) daar nog iets aan kan toevoegen. Deze kan bijvoorbeeld samen met jou de gevolgen van je klachten voor je werk in kaart brengen en adviseren over specifieke interventies die je helpen je werk weer duurzaam te verrichten.
Ik wens je van harte toe, dat je weer snel jezelf een volwaardig en enthousiast lid van je team mag voelen.
Vriendelijke groet,
Ton Jenner, bedrijfsartsconsulent oncologie